Volkskrant Ochtend: Staat betaalt bijna 50 miljoen aan reorganisatie NAM | Wie is dé mediapersoonlijkheid van 2017?

Het belangrijkste nieuws van woensdag 27 december

Goedemorgen. De staat betaalde dit jaar 50 miljoen euro voor een reorganisatie bij de NAM. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De miljoenen zouden anders naar de schatkist zijn gevloeid. Verder in onze ochtendnieuwsbrief: Sheila Sitalsing fileert de kersttoespraak van de koning en onze mediaredactie riep de 'gewone Nederlander' uit tot meest beeldbepalende mediapersoonlijkheid van 2017.

Beeld Harry Cock

Terwijl u sliep

Staat betaalt miljoenen euro's mee aan reorganisatie van NAM
Energie Beheer Nederland (EBN), voor 100 procent eigendom van de Nederlandse staat, betaalde dit jaar onder druk bijna 50 miljoen euro ter verzachting van een reorganisatie bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De miljoenen zouden anders naar de schatkist zijn gevloeid.

Nieuwsuur-presentator Joost Karhof (48) onverwacht overleden
Radio- en televisiepresentator Joost Karhof (48) is dinsdag onverwachts overleden. Hij werd thuis onwel, waarna hij onderweg naar het ziekhuis overleed. Dat meldt de NOS.

Russische elite vreest Amerikaanse geheime lijst met sleutelfiguren uit Poetins entourage
Russische oligarchen en zakenlieden maken zich steeds meer zorgen over een lijst waar de Amerikaanse autoriteiten in het geheim aan werken. Volgens de nieuwe sanctiewet die het Congres afgelopen zomer aannam, moet de regering uiterlijk over twee maanden een overzicht presenteren van sleutelfiguren uit de Russische politiek en het zakenleven die nauwe banden hebben met president Poetin.

Universiteiten vrezen onderhandelingen met uitgevers: 'Industrie maakt het ingewikkelder dan nodig'
De universiteiten gaan nog een zware dobber krijgen aan de nieuwe ronde onderhandelingen met uitgevers over gratis toegankelijkheid van wetenschappelijke artikelen. 'Wij hebben geleerd van de eerste ronde open-accessonderhandelingen, maar de uitgevers ook', zegt hoofdonderhandelaar Koen Becking van de vereniging van universiteiten, de VSNU. 'Na de eerste goodwill weten ze nu wat het bussinessmodel doet.'

Joost Karhof Beeld Judith Baas

Vandaag in het nieuws

Doet de staat te weinig aan de luchtkwaliteit? Vandaag is de uitspraak in een door Milieudefensie aangespannen zaak. De Nederlandsche Bank maakt de dekkingsgraad bekend van de Nederlandse pensioenfondsen. En de Inspectie Leefomgeving mag vandaag al knallen: ze test legaal vuurwerk op de Maasvlakte.

Oliewinning van de NAM in Schoonebeek. Boorput aan de grens met Duitsland. Beeld Harry Cock

Aanraders van de redactie

Nu gasindustrie onder druk staat, moet dit onbekende, steenrijke staatsbedrijf nieuw bestaansrecht vinden
Jarenlang spekte Energie Beheer Nederland de staatskas met de opbrengst van bodemschatten. Maar nu het fossiele energietijdperk stilaan ten einde loopt, is het staatsbedrijf naarstig op zoek naar nieuw bestaansrecht. (+)

Sheila Sitalsing fileert de kersttoespraak van de koning
Columnist Sheila Sitalsing heeft weinig goeds over voor de kersttoespraak van de koning. Leest die man weleens een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, dat er met enige regelmaat met onderzoekers op uit trekt om te meten wat er écht leeft onder de mensen?', vraagt Sitalsing zich af. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

'We willen de Tunesiërs laten zien dat homoseksualiteit geen ziekte is'
Seksuele minderheden in de Arabische wereld hebben sinds deze maand hun eigen radiozender. Shams Rad, dat opereert vanuit Tunesië, verspreidt een boodschap van tolerantie, maar ontmoet ook veel haat. (+)

Weken wachten op hét moment: wanneer de zee kookt, kan Blue Planet 2 gefilmd worden
Soms is het weken wachten op niets, maar als een uniek shot dan eindelijk toch gemaakt kan worden, is de crew van Blue Planet euforisch, vertelt producer Mark Brownlow. (+)

Beeld Still Blue Planet

De Gewone Nederlander is de mediapersoonlijkheid van 2017 Columnisten, vloggers en programmamakers deden hun best, maar redden het (net) niet. We tellen af naar dé mediapersoonlijkheid van 2017. (+)

Een reizend pakketje maakt Nico Dijkshoorn weerloos
Sinds track & trace bestaat en sinds hij vier keer per week iets bestelt ('Nee, dit is echt een ander soort synthesizer, die weer een heel ander geluid maakt met veel betere knoppen erop, die geen piep zeggen als je eraan draait, echt het nieuwste van het nieuwste') is columnist Nico Dijkshoorn bijna fulltime aan het kijken waar zijn pakketjes uithangen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.