'Voedselprijzen in 2030 verdubbeld', oproep tot actie

De komende twintig jaar zullen de voedselprijzen verdubbelen. Daarvoor waarschuwt Oxfam Novib, in een rapport. De organisatie roept wereldleiders op om maatregelen te nemen.

Een markt in Caracas, Venezuela. Beeld ap

Volgens Oxfam zullen de prijzen van de belangrijkste gewassen met 120 tot 180 procent stijgen. De helft hiervan komt door klimaatverandering. Nu al hebben 925 miljoen mensen honger, schrijft Oxfam in haar rapport.

Er zijn al veel gebieden waar prijsstijgingen tot grote problemen leiden, zo becijfert Oxfam tegenover de BBC. Een aantal voorbeelden.

- In Guatemala verkeren 860.000 mensen in zogenaamde 'voedsel-onzekerheid'. Door een gebrek aan investeringen produceren lokale boerderijen niet genoeg voedsel, waardoor het land zeer afhankelijk is van import.

- Inwoners van India spenderen verhoudingsgewijs dubbel zo veel van hun inkomen aan voedsel als Britten.

- In oostelijk Afrika leven door aanhoudende droogte momenteel acht miljoen mensen onder chronisch voedseltekort. Vooral vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer.

Enorme armoede
De Wereldbank waarschuwt verder dat stijgende voedselprijzen miljoenen mensen tot enorme armoede kan veroordelen. Maar ook moet het beschikbare voedsel beter over de wereld worden verdeeld, stelt Oxfam Novib. Zo wordt in rijke landen veel voedsel verspild, bijvoorbeeld omdat een te grote portie is gekookt of te veel boodschappen zijn gedaan. In arme landen gaat veel voedsel verloren doordat er geen opslag of transport beschikbaar is.

'Het hele voedselsysteem moet op de schop als we de uitdagingen van klimaatverandering, stijgende voedselprijzen en de schaarste aan land, water en energie willen overwinnen', zegt de baas van Oxfam, Barbara Stocking, tegen de BBC. 'We slaapwandelen naar een vermijdbare crisis, één op de zeven mensen heeft dagelijks honger, terwijl er meer dan genoeg voedsel voor iedereen wordt geproduceerd.'

Maatregelen overheden
Om te zorgen dat niemand honger heeft stelt Oxfam een aantal maatregelen voor die overheden moeten nemen.

- Het tegengaan van speculatie met voedsel.

- Het aanleggen van grotere voedselreserves.

- Het stoppen met beleid dat biobrandstof promoot. Zo belandt 40 procent van de Amerikaanse maïsoogst als biobrandstof in benzinetanks en niet in hongerige buiken.

- Het investeren in kleine boerenbedrijven, die vaak door vrouwen worden gerund.

In december is een een grote klimaattop van de VN in Zuid-Afrika. Het rapport roept op tot het oprichten van een wereldwijd klimaatfonds, 'zodat mensen zichzelf kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering en beter in staat zijn voldoende voedsel te verbouwen.'

Uitgifte van voedsel aan armen in Karachi. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.