Column

'Van Gent wil Sap weg hebben, maar durft het niet hardop te zeggen'

Volgens René van Leeuwen is de belangrijkste vraag voor GroenLinks op dit moment: waarom is Jolande Sap nog steeds niet opgestapt?

Jolande sap (l) en Ineke van Gent (r) in februari 2011. Beeld ANP

Er is 'geen chemie' bij GroenLinks, en er zit 'niemand aan het stuur'. Op zich zouden de linkse natuurliefhebbers daar blij mee moeten zijn, ware het niet dat de partij inmiddels meer weg heeft van BruinRechts.

Met mevrouw Sap niet aan het stuur is de partij inmiddels volledig gemarginaliseerd. Ik gok op een zetel of drie, vier bij de komende verkiezingen. De partij wordt enkel nog serieus genomen omdat er geen sprake is van enige aantoonbare visie, ideologie of ruggengraat. Met andere woorden: een dankbare partner voor Rutte c.s., die gewillig op haar rug gaat liggen voor dat kleine beetje invloed.

Sap verwachtte eerst nog een aai over de bol voor getoonde daadkracht. Samsom werd hartstochtelijk uitgelachen, de sukkel had het 'lenteakkoord' aan z'n neus voorbij laten gaan. Helaas leek de lente meer op een druilerige herfst.

Over de neergang van de partij is al veel gezegd. De wet van Murphy, opperde de Volkskrant. Alles wat fout kon gaan, ging fout. Denk aan de Kunduz-missie, het Kunduz-akkoord, Tofik Dibi, die belachelijke commissie en nu als laatste het bommetje van mevrouw Van Gent.

Alleen over dat laatste verbaas ik me nog een beetje: waarom geef je überhaupt zo'n interview op zo'n moment? Waarom niet even wachten tot na de verkiezingen? Met al haar ervaring weet Van Gent dondersgoed dat het interview geen goed idee was, qua publiciteit voor de partij. Is het dan egoïsme? Wil Van Gent simpelweg in de schijnwerpers staan? Out with a bang?

Het lijkt me sterk. Van Gent is jarenlang een gewaardeerd lid van de Tweede Kamer geweest. Daarnaast was ze al behoorlijk bekend. De schijnwerpers van een interview met de Volkskrant schijnen bovendien maar een dag of twee, echt beroemd wordt je er niet van.

Dus waarom dan toch zo'n interview? Volgens mij is er maar één plausibel antwoord: Van Gent wil Sap weg hebben, maar durft het niet hardop te zeggen. (Ze zal het ook spijkerhard ontkennen.)

Dan rijst de volgende vraag: waarom is Sap nog niet opgestapt? Van de dingen die fout kunnen gaan is inderdaad alles fout gegaan. In de fractie is het een puinhoop, de visie is zoek, de ideologie is kwijt en de peilingen zijn een bloedbad.

Bovendien kan Sap de begrippen 'groen' en 'links' niet meer geloofwaardig uitdragen, wie neemt haar nog serieus? Gelet op de peilingen zo goed als niemand, behalve echt loyale stemmers zoals de vader van meneer Heijmans.

Dus nogmaals, waarom zit ze er nog? Als Sap deze week nog opstapt is ze, hoe cru dat misschien ook klinkt, bij de komende verkiezingen lang en breed vergeten. Er is dus nog tijd genoeg. GroenLinks, op zich een sympathieke partij, heeft in voetbaltermen een nieuwe coach nodig, die zorgt voor een shock-effect. Zou er dan gewoon geen betere leider beschikbaar zijn dan mevrouw Sap?

René van Leeuwen is masterstudent sociologie aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam en columnist voor volkskrant.nl. Op Twitter is hij te volgen via @RHvL88

 
Als Sap deze week nog opstapt is ze, hoe cru dat misschien ook klinkt, bij de komende verkiezingen lang en breed vergeten.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.