'Treinen mogelijk doelwit Al Qaida op tiende verjaardag 9/11'

Het terreurnetwerk Al Qaida overwoog aanslagen te plegen op Amerikaanse treinen op 11 september 2011, precies tien jaar na de aanslagen in de VS. Dat stelden Amerikaanse functionarissen gisteren op basis van informatie die is gevonden in de Pakistaanse woning van de omgebrachte terroristenleider Osama bin Laden.

Verscherpte bewaking op station Grand Central in New York deze week na het uitschakelen van Osama bin Laden. Beeld getty

Sinds februari overwoog Al Qaida 'naar verluidt het uitvoeren van een operatie tegen treinen op een onbekende locatie in de Verenigde Staten op de tiende verjaardag van 11 september 2001', meldt een memo van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid dat persbureau AFP in handen heeft. Een van de ideeën was het laten ontsporen van een trein zodat die van een brug of in een vallei zou storten. Erg concreet waren de plannen volgens antiterrorisme-adviseurs echter niet en er zijn geen tekenen dat er daadwerkelijk een aanslag is beraamd.

In de memo staat verder dat de verwachting is gebaseerd op 'de eerste berichten' en waarschuwt dat dit soort informatie 'vaak misleidend of verkeerd blijkt te zijn door snel veranderende situaties'. En: 'Het is duidelijk dat er iets gepland werd, maar we hebben geen recente informatie die aangeeft dat er een actief lopend complot gaande was dat zich richtte op de transportsector.'

Complot
De memo werd volgens een woordvoerder van het ministerie opgesteld om betrokkenen te waarschuwen voor een mogelijk complot. Ook is het onduidelijk of na februari nog verder is gewerkt aan het idee om aanslagen te plegen, aldus de zegsman.

In de woning van Bin Laden namen de VS een schat aan informatie in beslag, waaronder vijf computers, tien harddrives en honderd andere apparaten geschikt voor de opslag van informatie. Een speciaal team gaat alle bestanden bekijken om te zien of er verwijzingen zijn naar andere terroristen of op handen zijnde aanslagen. Naar verwachting duurt het maanden of misschien wel jaren voor al het materiaal is doorgespit.

Uit de gevonden documenten blijkt ook dat de terroristen aanslagen in grote steden op belangrijke dagen wilden plegen. Er zijn echter geen tekenen dat het meer dan wensen waren, aldus een medewerker van de veiligheidsdiensten.Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.