'Technologiebeleid dringend gewenst'

De overheid moet snel een begin maken met een samenhangend technologiebeleid. Er is te weinig gedaan met alle rapporten die de overheid de laatste jaren heeft laten opstellen over het stimuleren van technologische innovaties....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat concludeert de commissie Bedrijfsleven-TNO, die donderdag haar advies over het technologiebeleid en het functioneren van TNO presenteerde. De commissie vindt dat de overheid het onderzoekscentrum bedrijfsgerichter moet laten werken. Minister Wijers van Economische Zaken, die samen met staatssecretaris Nuis van Onderwijs het rapport in ontvangst nam, heeft al een begin gemaakt met een dergelijke aanpassing van TNO.

De commissie adviseert verder dat de overheid een Nationaal Overleg voor het Technologiebeleid (NOT) instelt. Dat moet onder meer de vraag van bedrijven naar technologische steun in kaart brengen. Het instituut, voorgezeten door Wijers, zal een technologiefonds gaan beheren met een minimale omvang van 250 miljoen gulden. Het fonds dient zich primair te richten op de stimulering van innovaties door het bedrijfsleven. In het NOT nemen ook vertegenwoordigers van ondernemers en kennisinstellingen plaats.

De versterking van de aanbodzijde, de 'kennisinfrastructur', is mogelijk als centres of excellence (kenniscentra) worden ingesteld. Daarin werken het TNO, de universiteiten en de grote technologische instituten als het Waterloopkundig Laboratorium, ECN en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium samen. Voor het bestuur van die kenniscentra is een speciaal 'forum' met vertegenwoordigers van alle participanten nodig.

De overheid kan de kenniscentra mogelijk maken door een deel van de geldstroom voor de universiteiten te koppelen aan de financiering van TNO. Maar ook het bedrijfsleven zal moeten bijdragen.

De commissie, voorgezeten door voorzitter J. Blankert van de werkgeversorganisatie NCW, vindt dat TNO meer in en met bedrijven moet gaan werken in plaats van een 'adviseur op afstand' te zijn. Ze bepleit dat TNO lokaal aanwezig is, 'mede- probleemeigenaar' wordt en eventueel ook mee deelt in risico's en resultaten van produktinnovaties.

De financieringswijze van TNO, door minister Wijers vorig jaar nog fors gekort op subsidies, is toe aan een verandering. De commissie stelt voor dat de hoogte van de subsidies wordt gekoppeld aan het strategisch plan van TNO en zijn succes op de markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.