Commentaar

'Suggestie van Zalm is verstandige, ook al is hij niet de ideale boodschapper'

Bankier Gerrit Zalm heeft de VVD ingehaald - hypotheken moeten afgelost worden, en niet alleen door starters. Een goed punt, vindt Martin Sommer.

Gerrit Zalm Beeld anp

Bij de presentatie van het VVD-verkiezingsprogramma zei kandidaat-premier Mark Rutte nog dat de hypotheekrenteaftrek bij zijn partij 'staat als een huis'. Dat was niet helemaal conform de waarheid, aangezien ook de VVD het Lente-akkoord heeft getekend waarin staat dat nieuwe huizenkopers alleen nog een hypotheek kunnen krijgen die moet worden afgelost. Daarbij is het nauwelijks een liberale boodschap te noemen om de overheid maximaal te laten opdraaien voor het woongenot van de particulier.

Nee, dan oud-VVD-leider Gerrit Zalm. Die zei zaterdag dat aflossen van hypotheken de regel moet worden, ook voor mensen die momenteel een aflossingsvrije lening hebben. Een verstandige suggestie. Ook Nederland zit, via zijn hypotheken, met een enorme schuldenberg. Elke maatregel is welkom die de daarmee samenhangende financiële risico's vermindert. Daar komt bij dat ook de vele aflossingsvrije hypotheken ooit aflopen, en dan wel degelijk moeten worden terugbetaald. Dat is een tijdbom die onschadelijk moet worden gemaakt. Tot slot schept een aflossingsverplichting ongelijkheid als die alleen voor nieuwe gevallen opgaat. In de praktijk zouden vooral jongeren daarvoor opdraaien, terwijl hun vooruitzichten op menig gebied al niet rooskleurig zijn.

Je kunt je afvragen of Gerrit Zalm de ideale brenger van dit bericht is. Voordat hij bankier werd bij ABN/Amro, was hij de tweede man na Dirk Scheringa bij DSB. Die bank was niet bepaald terughoudend met het uitlenen van geld. Het bezwaar tegen de boodschapper mag evenwel het zicht op de boodschap niet wegnemen, ook richting zijn eigen VVD. Daar doen ze nog reuze hun best op het maximeren van aftrekposten die samengaan met het kopen van een huis. Juist een liberale leider als Rutte, die meent dat ze bij zijn partij 'geen zoete broodjes bakken', zou beter moeten weten. Niet doorschuiven, maar aanpakken.

Martin Sommer is politiek redacteur en columnist voor de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.