Opinie

'Stuur onze vaccins tegen mazelen naar Afrika'

Angst voor mazelen is, althans bij gezonde Nederlandse kinderen, ongegrond, betoogt Wini Zaaijer-Bijleveld. Liever sturen we onze vaccins naar Afrika, waar het echt nodig is.

Beeld anp

Het is met de mazelen als met brandnetels, akkerdistels en zuring: jaren en jaren spuit men het weg, tot de weilanden op groene biljartlakens lijken zonder onkruid, waar het vee het beste op zou gedijen. Totdat de boerenstand achteruit holt vanwege schaalvergroting en andere politieke ongein. De akkerlanden worden weer teruggegeven aan de natuur en wat gebeurt er? Als eerste verschijnen brandnetels en alle andere weggespoten kruiden. Dit is bijvoorbeeld prachtig waar te nemen rondom de Loonse- en Drunense Duinen in Brabant. Twintig jaar lang was ik ook zelf getuige van deze spuitpraktijk rondom onze boerderij in Haaren, Noord Brabant. Maar onkruid vergaat niet.

Mijn kinderen groeiden op in de jaren zeventig, toen er nog slechts tegen echt ernstige ziektes werd gevaccineerd, zoals polio en pokken; zij kregen die inentingen ook. In die tijd waren mazelen, waterpokken, de bof en rode hond nog gewoon 'kinderziektes'. Onze kinderen kregen die dan ook, lagen een paar dagen ziekjes op de bank om door mama verwend te worden.

Bij kinderen met een gezonde weerstand is er dan - bijna nooit- wat aan de hand. De weerstand tegen deze ziektes neemt echter omgekeerd evenredig toe, zodat men er later in z'n leven geen last meer van krijgt.

Afrika
Anders is het gesteld in landen waar kinderen lijden aan ondervoeding en een slechte weerstand hebben, zoals in bijvoorbeeld Afrika. Daar kunnen de mazelen wel ernstige complicaties veroorzaken, en zelfs dodelijk zijn. Zolang er niet gewerkt wordt aan een betere weerstand van deze kinderen, ben ik er een pleitbezorger van om al onze vaccins daar ter plaatse in te zetten. Veertig jaar geleden deed ik enkele jaren mee aan een project tegen ondervoeding in Zambia, dus ik weet waar ik het over heb. Werken aan weerstand is hier geboden.

De angst voor kinderziektes is, als zoveel meer, over komen waaien uit de Verenigde Staten. Kinderziektes waren daar natuurlijk niet praktisch, want alle moeders werkten. Geen tijd voor verwennen op de bank. Twee van onze zonen moesten bij een uitwisselingsjaar in de VS alsnog tegen bof en mazelen ingeënt worden. Ook al hadden ze deze ziektes in hun kindertijd al gehad. Hoe bang kun je zijn?

In een natuurgebied, of een gebied dat teruggegeven wordt aan de natuur, herstellen zich de verhoudingen tussen de diverse kruiden allengs en vindt men een heel scala aan planten groei waarbij niets het andere overheerst. Als de leefomgeving van kinderen gezond is en zij goede, liefst zo natuurlijk mogelijk gekweekte voeding krijgen, niet te veel achter de computer zitten maar ook lekker buiten spelen en bewegen, dan zal het met die kinderziektes ook wel loslopen.

Het zou mij tot slot van een zo liberaal ogende regering ernstig tegenvallen als ze het oor zou laten hangen naar inenten-onder-dwang, terwijl zij propageert om zoveel mogelijk baas over eigen leven te zijn. Omdat hierbij ook nog de vrijheid van godsdienst een rol speelt, worden er wel heel veel vrijheden tegelijk door de partij voor vrijheid en democratie met voeten getreden. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Wini Zaaijer-Bijleveld is huisvrouw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.