'Strikte uitvoering kost 300 kinderen onterecht pardon'

Kinderombudsman Marc Dullaert en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) hekelen de 'strikte uitvoering' van het kinderpardon door staatssecretaris Fred Teeven. Ze pleiten ervoor dat circa driehonderd kinderen die veelal onder gemeentelijk toezicht hebben gestaan, en niet onder toezicht van het Rijk, alsnog een verblijfsvergunning krijgen. De staatssecretaris wil deze kinderen uitzetten.

Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld ANP

Dullaert en voorzitter van de VNG Jantine Kriens zien de belofte van Teeven dat hij het kinderpardon 'ruimhartig' zou uitvoeren in de praktijk niet terug, schrijven zij in een gezamenlijk persbericht. Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, moeten kinderen minstens vijf jaar onder toezicht van het Rijk in Nederland hebben verbleven. Teevens strikte interpretatie van deze voorwaarde betekent slecht nieuws voor zo'n driehonderd kinderen die wel al meer dan vijf jaar in Nederland zijn, maar in die tijd ook deels onder toezicht van gemeenten stonden (en dus niet rechtstreeks onder het Rijk).

Dullaert: 'Het gaat erom dat deze kinderen al die tijd in het zicht van de overheid zijn geweest, het maakt niet uit of dat het Rijk of de gemeente is geweest. Feit is dat deze kinderen langer dan vijf jaar in Nederland zijn en hier zijn geworteld. Deze uitvoering is in strijd met de geest van het pardon.' Enkele tientallen kinderen hebben zich de afgelopen tijd bij de kinderombudsman gemeld.

VNG-voorzitter Kriens: 'De gemeenten hebben deze kinderen al die tijd in het zicht gehad. Dat betekent wel degelijk dat ze in het zicht van de overheid zijn geweest en zij zich daaraan niet hebben onttrokken.' Burgemeesters hebben in het verleden meerdere malen uitgezette kinderen verdedigd tegen het kabinetsbeleid. De hoop was dat het kinderpardon aan deze strijd een einde zou maken, maar nu blijkt dat honderden kinderen alsnog buiten de boot vallen. 'Waar gemeenten in eerste instantie blij waren met een oplossing voor de in Nederland gewortelde gezinnen, blijkt het kinderpardon toch veel gezinnen geen oplossing te zijn', schrijven Dullaert en Kriens.

Een woordvoerder van Teeven laat weten dat de staatssecretaris zich houdt aan het coalitieakkoord van VVD en PvdA. Daarin is afgesproken dat het pardon alleen geldt voor kinderen die gedurende de vijf jaar onder Rijkstoezicht hebben gestaan. De regels zijn duidelijk, meent het ministerie. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Opstelten en staatssecretaris Teeven over de begroting van Veiligheid en Justitie. Teeven zal daar opnieuw ingaan op de kritiek van de kinderombudsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.