'Sorry mannen, qua cultuur sluit het effe niet meer op jullie aan'

Het zijn vrijwel altijd mannen die voor problemen zorgen. Ze zijn een pain in the ass. De snelrechter is de enige oplossing, aldus columniste Malou van Hintum.

In Otterlo is het traditioneel carbidschieten op oudejaarsdag. Carbidschieten is een oud gebruik waarbij met behulp van een brok carbid en een sterke (melk)bus flinke knallen worden veroorzaakt. Beeld anp

Kom jongens, laten we nu eens eerlijk zijn. Al die overlast met oudjaar, die werd toch niet veroorzaakt door 'jongeren'? Nee, dat waren jongens. Misschien deed er links of rechts een grietje mee, maar dat mag geen naam hebben.

Jongens waren het. Eigenlijk zijn het altijd jongens die voor problemen zorgen, en dat is ook niet zo gek. Jongens zijn het zwakke geslacht: ze hebben vaker psychische stoornissen dan meisjes, ze doen het slechter op school (waar ze bovendien vervelender zijn), ze maken meer ongelukken, ze zijn crimineler, verslaafder, drinken meer, en ze slaan veel vaker hulpverleners in elkaar.

Dat de gevangenissen en tbs-klinieken voor zo'n 90 procent vol zitten met mannen en jongens - need I say more. Als we ook maar ergens in de maatschappij een groep hadden met zo'n hoog risico op detentie, zouden we onmiddellijk tot preventief opsluiten overgaan. Maar ja, het zijn er te veel.

Spierballen
Mannen steken eng vuurwerk af, slopen bushokjes, schoppen keepers, vallen meisjes lastig, steken auto's in brand, kortom: ze zijn een pain in the ass. Ja, ze gaan wel iets vaker vroegtijdig dood dan vrouwen. Maar dat scheelt in de overlast eigenlijk nauwelijks.

Jongens - wat moeten we ermee nu er nauwelijks nog eerlijke fysieke arbeid is, en ook de militaire dienstplicht is afgeschaft? En wat moeten die jongens met zichzelf aan? Want wat mannen willen, is niet veranderd. Mannen willen haantje de voorste zijn, scoren, zich tegenover elkaar bewijzen. Spierballen laten zien.

Dat kan verbaal natuurlijk ook wel, dat kan door met dure auto's en nog duurdere meiden te showen, dat kan door de topaap te worden in je bedrijf of beroep - maar als dat nou eens niet voor je is weggelegd? Wat dan? Zoveel valt er nou weer niet te houthakken of te raften hier te lande, en big wave surfen schiet met die truttige Noordzee ook al niet op.

Snelrechter

Als we echt eerlijk zijn, moeten we zeggen dat er in dit aangeharkte, gefeminiseerde, regeldichte Nederland voor een hoop mannen geen plek meer is. Sorry, jongens. Qua cultuur sluit het effe niet meer op jullie aan. En dat komt niet meer terug ook.

Jullie voorland is de snelrechter en de cel. Meer smaken zijn er niet. Het is buitengewoon spijtig, maar we hebben gewoon de mogelijkheden niet meer om die rauwe mannelijkheid ruim baan te geven.

En nou je agressie daarover niet allemaal op mij afreageren, hè?

Malou van Hintum is politicologe en columnist van vk.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.