'Smokkelaars verdienden minstens 4,4 miljard euro aan migranten'

Smokkelaarnetwerken hebben in 2015 omgerekend meer dan 4,4 miljard euro verdiend aan de migrantenstroom naar Europa. Dat zeggen de internationale politiediensten Europol en Interpol in een dinsdag gepresenteerd rapport. Ook constateren de diensten een verhoogd risico op terroristen die met de migrantenstroom meekomen.

Afrikaanse migranten die de oversteek hebben gehaald Beeld epa

De organisatie verwacht daarnaast dat het aantal migranten dat Zuid-Europa probeert te bereiken, zal stijgen. Er zouden zo'n 800 duizend mensen in Libië klaarstaan om de oversteek te wagen. Vorig jaar vroegen meer dan 1,2 miljoen mensen asiel aan in de Europese Unie.

De diensten waarschuwen voor meer terroristen die tussen de migranten Europa proberen te bereiken, en wijst erop dat twee betrokkenen bij de aanslagen in Parijs vorig jaar ook op deze manier Europa waren binnengekomen.

Volgens Europol faciliteren mensensmokkelaars zo'n negentig procent van alle migrantenreizen naar Europa, soms geholpen door corrupte ambtenaren die oogluikend toestaan dat boten en voertuigen illegaal grenzen oversteken. Volgens directeur Rob Wainwright maakt het rapport duidelijk dat de EU-lidstaten harder moeten werken om de criminele netwerken aan te pakken.

Het bedrag van minstens 4,4 miljard euro dat de smokkelaars vorig jaar zouden hebben verdiend, baseren de twee organisaties op het aantal migranten dat vorig jaar door smokkelaars werd geholpen en de gemiddelde kosten van rond de 3000 tot 6000 euro per persoon.

Lees ook

Europol kan binnenkort sneller teams optuigen om op te treden tegen dreigende terreuraanslagen en grensoverschrijdende misdaad. Het Europees Parlement gaf vorige week goedkeuring aan nieuwe regelgeving die dit mogelijk maakt.

Libië

Terwijl Europa de vluchtelingenstroom vanuit Turkije met succes probeert te stoppen, neemt de migratie vanuit Libië juist sterk toe. In maart namen volgens de Europese grensagentschap Frontex 9.600 vluchtelingen en migranten deze route, meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De inzittenden die zij aantroffen op veelal rubber boten vol water, kwamen uit onder meer Nigeria, Gambia, Somalië en Ivoorkust.

Als de boten in dit tempo naar de Italiaanse kust blijven varen, dreigt ook het dodental een recordhoogte te bereiken.

Lees ook

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) ontdekt de lucratieve mensensmokkel.

Met hun verhalen over mensensmokkel in het Turkse Izmir werden verslaggevers Anneke Stoffelen en Sakir Khader genomineerd voor een Tegel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.