'Sluiting kerncentrale was onrechtmatig'

De Duitse deelstaat Hessen moet hoogstwaarschijnlijk zo'n tweehonderd miljoen euro schadeloosstelling betalen aan energiebedrijf RWE. De regering van Hessen legde in 2011, vlak na de ramp in het Japanse Fuku-shima, de kerncentrale van Biblis voor drie maanden stil. Eigenaar RWE was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. De hoogste Duitse bestuursrechter gaf het bedrijf gisteren gelijk. De sluiting was onrechtmatig.

BERLIJN - Direct na de kernramp in het Japanse Fukushima in maart 2011 legde de Duitse regering de acht oudste Duitse kerncentrales voor drie maanden stil. Later dat jaar werd besloten deze oude kerncentrales voorgoed te sluiten. Tegelijkertijd besloot de regering de negen resterende Duitse centrales trapsgewijs te sluiten.


Volgend jaar is de centrale van Grafenrheinfeld aan de beurt. In 2022 moeten de laatste drie, die van Isar, Neckarwestheim en Emsland, de poorten definitief sluiten. Waarna de 'Atomaus-stieg' in Duitsland een feit zal zijn.


Energiebedrijf Rheinisch-Westfälische Elektrizitätswerk (RWE), eigenaar van de oude centrale in het Zuid-Hessische Biblis, was het begin 2011 niet eens met de toen nog tijdelijke sluiting van zijn 'Kernkraftwerk'. Stilleggen van de in 1974 gebouwde centrale betekende een verlies van een miljoen euro per dag. In augustus van 2011 werd de hogedrukreactor definitief gesloten, op last van de overheid. RWE stapte naar de rechter.


De rechtsgang bleek een lange weg, maar gisteren gaf het Bundesverwaltungsgericht in Leipzig het energiebedrijf gelijk. Volgens de hoogste Duitse bestuursrechters was er geen wettelijke basis voor de maatregel. Het ministerie van Milieu van Hessen was destijds te snel tot sluiting overgegaan. RWE was te weinig ruggespraak geboden, luidde het rechterlijk oordeel.


Over een mogelijke schadeloosstelling lieten de rechters zich niet uit. Juristen van RWE verklaarden dat zij binnenkort een eis zullen deponeren. Experts zeggen in de Duitse media dat een bedrag van rond de 190 miljoen voor de hand ligt.


RWE was destijds, na de tijdelijke stillegging van de oudste kerncentrales, het enige energiebedrijf dat naar de rechter stapte. Het ageert ook tegen de komende sluiting, vanaf nu tot en met 2022, van zijn nieuwere reactoren. E.on en Vattenfall, die ook centrales in Duitsland bezitten, bereiden ook procesgangen voor. De bedrijven hebben hun centrales destijds gebouwd op basis van een langjarig te verwachten rendement. Vroegtijdig sluiten betekent een strop.


RWE en E.on wenden zich daartoe tot het grondwettelijk hof in Karlsruhe, het Zweedse Vattenfall zoekt zijn heil bij de Amerikaanse rechter. Mochten deze processen in de nabije toekomst tot succes voor de multinationals leiden, dan blijft het niet bij een miljoenenbedrag dat mogelijk door de Duitse overheden (deelstaat en landsregering) moet worden betaald. Volgens deskundigen ligt dan een strop van enige tientallen miljarden in het verschiet.


Wellicht moeten de centrales dan ook langer openblijven. Met als gevolg dat Duitsland zijn alom bejubelde Energiewende-doelstelling, het hele land kernenergievrij in 2022, niet gaat halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.