'Sfeer in Kremlin is laatste tijd totaal verziekt'

Sergej Filatov, een van de belangrijkste adviseurs van president Jeltsin, heeft woensdag een ongemeen felle aanval gedaan op de commandant van Jeltsins lijfwacht, Alexandr Korzjakov....

AFP, Reuter

MOSKOU/GENEVE

Korzjakov, die het persoonlijke vertrouwen van Jeltsin geniet, wordt er in hervormingsgezinde milieus in Moskou al langer van beschuldigd een Raspoetin-achtige rol te vervullen, maar vanuit de directe omgeving van de president is hij nog niet eerder openlijk aangevallen. Filatov zegt over Korzjakov dat hij niet weet welke functie hij eigenlijk bekleedt, binnen welk kader hij werkzaam is, of waarmee hij zich bezighoudt.

'Wat we wel weten is dat hij en zijn garde steeds meer invloed krijgen op de regering en de bestuursorganen en greep proberen te krijgen op het presidentiële apparaat', aldus Filatov. Hij zegt voorts dat er een machtsstrijd gaande is in de omgeving van Jeltsin en dat 'de laatste maanden de sfeer in het Kremlin is verziekt'.

Ter illustratie van dit laatste doet Filatov de opmerkelijke mededeling dat 'sommige van mijn medewerkers als ze op kantoor met elkaar willen communiceren dat liever met pen en papier doen dan dat ze met elkaar praten'. Hij voegt eraan toe niet te weten of de angst van de betrokken medewerkers dat ze worden afgeluisterd terecht is. Over zijn eigen positie zegt Filatov dat 'degenen die tegen de belangen van de president in gaan, willen dat ik opstap'.

Critici van Korzjakov hebben eerder het vermoeden uitgesproken dat hij een - of de - kwade genius is achter het Russische militaire optreden in Tsjetsjenië. Over dat onderwerp laat Filatov zich in Argoementi i Fakti niet uit.

Scherpe kritiek op het Russische optreden in Tsjetsjenië kwam woensdag van het doorgaans discrete Internationale Rode Kruis. Woordvoerder Jean-Marc Bornet zei in Genève dat de Russische troepen hulpkonvooien systematisch de toegang tot het zuiden van Tsjetsjenië beletten. Er bevinden zich daar zo'n 250 duizend vluchtelingen, die voedselhulp nodig hebben.

Het laatste konvooi richting Sjali is volgens de Rode Kruis-woordvoerder tien dagen geleden doorgelaten. Hij zei niet te weten wat de redenen voor de Russische tegenwerking zijn. 'Het enige wat ze zeggen is: zo luiden onze orders.'

Volgens de Tsjetsjeense president Doedajev bereikt nog niet één procent van de humanitaire hulp Tsjetsjenië. Dat zei diens woordvoerder tegen persbureau Interfax.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.