'Schip vol illegalen' blijkt lege kolenschuit

De illegalen komen eraan! Een kolenschip vol! Vanwege die waarschuwing zijn minister Korthals van Justitie, drie marinehelikopters, het schip De Waker van de kustwacht en tientallen 'illegalentoeristen' de hele zaterdag in de ban geweest van de vrachtvaarder Elpa....

Frankrijk, dat twee weken eerder aan de zuidkust nog verrast werd door een toevloed van bijna duizend Koerdische vluchtelingen, had België en Nederland gewaarschuwd voor de Elpa. Er zou zelfs sprake zijn van een tweede verdacht schip.

Vrijdag. De Elpa raakt voor de kust van Noord-Frankrijk in moeilijkheden, zoekt contact met de Franse kustwacht, maar koerst sindsdien stoïcijns verder. Dat lijkt verdacht.

Dus slaan de Fransen, volgens het ministerie van Justitie 'buitengewoon alert', alarm. De Belgische kustwacht komt in actie, maar de Elpa vaart de Belgische stranden voorbij, richting IJmuiden. In Amsterdam zal het schip, zoals de kapitein de Nederlandse autoriteiten zaterdag al vroeg meldt, een lading kolen ophalen.

Justitie neemt de Franse melding serieus. De kapitein, die de waarschuwing heeft afgedaan als een 'practical joke', wordt niet geloofd. Wie maakt nu grapjes over mensensmokkel? Negenhonderd tot duizend vluchtelingen zijn mogelijk aan boord, en die laat je niet zomaar over de grens. Minister Korthals bemant hoogstpersoonlijk het crisiscentrum. Marinehelikopters en De Waker observeren het schip, dat onder Panamese vlag vaart. De Elpa gaat op twaalf mijl voor de IJmuidense kust voor anker. Zaterdagmiddag rond vier uur mag de marechaussee de vrachtvaarder uiteindelijk vanuit de lucht binnengaan.

Intussen zijn tientallen illegalentoeristen, gelokt door het nieuws op de radio, met verrekijkers en fototoestellen onder de arm naar de sluizen van IJmuiden gekomen. De loods met pieperdienst fungeert trots als vraagbaak. 'Nee mevrouw, stop uw verrekijker maar weg, de Elpa loopt vandaag niet meer binnen. Hij ligt op vijf mijl van de haven op de ankerplaats.' De loods wijst naar de Nice, een vergelijkbaar schip dat wél in de haven ligt. 'Er kunnen wel zesduizend vluchtelingen in zo'n ruim.'

Visrestaurant Kop van de Haven verkoopt talloze bakjes kibbeling en friet. Flarden van gesprekken waaien door het sluizengebied. Nederland is te soft, laat te veel profiteurs toe. 'Asielsoekers' zijn crimineel, is onlangs bewezen, dus stenen om de nek en afzinken die handel.

Tegen de avond komt het nieuws dat de Elpa geen enkele illegaal aan boord heeft. Minister Korthals maakt in het journaal van acht uur nog melding van een tweede schip dat door de alerte Fransen is gesignaleerd. Van dat spookschip wordt later niets meer vernomen. De Elpa vaart zaterdagavond laat naar Amsterdam.

Haar kapitein, E. Tekin uit Panama, zegt zondag dat hij de Nederlandse overheid voor de rechter wil dagen omdat hij het niet eens is met de gang van zaken. Volgens hem is vanaf het begin duidelijk geweest dat het schip leeg was en ook zonder controle de Nederlandse wateren kon binnenvaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.