'Saoedisch voorstel om Mohammed uit zijn graf te halen'

Een van de heiligste plaatsen voor moslims, de tombe van de profeet Mohammed in Medina, zou kunnen worden vernietigd en zijn lichaam zou kunnen worden verplaatst naar een anoniem graf. Dat staat in het voorstel van een belangrijke Saoedische wetenschapper, zo meldt de Britse krant de Independent.

De al-Masjid al-Nawabi Moskee in Medina, de plek waar Mohammed ligt begraven, is na Mekka de belangrijkste plek voor moslims. Beeld afp

Soennitische geestelijken zien al jaren met lede ogen aan hoe miljoenen sjiieten jaarlijks naar Medina afreizen om onder de Groene Koepel bij de tombe van Mohammed te bidden. Volgens de strikte Wahhabitische leer die in Saoedi-Arabië wordt gevolgd, is dat afgoderij: de enige die mag worden aanbeden is Allah.

Alleen al de suggestie om het lichaam van de profeet te verplaatsen en de tombe te vernietigen, zou onder sjiieten echter tot grote woede kunnen leiden, in een tijd dat er toch al sprake is van grote sektarische spanningen vanwege de situatie in Syrië en Irak.

Uitgelekte plannen
Het voorstel is volgens The Independent verspreid onder de toezichthouders van de al-Masjid al-Nawabi Moskee in Medina, de plek waar Mohammed ligt begraven. De plannen zijn uitgelekt via een andere Saoedische wetenschapper: dr. Irfan al-Alawi, de directeur van de Organisatie voor Islamitisch Erfgoed, die eerder de vernieling van heilige plaatsen in Mekka heeft bekritiseerd. Deze zijn gesneuveld om plaats te maken voor luxe hotels en dure appartementen.

Als hun gezondheid en financiële toestand het toelaat, zijn moslims verplicht een keer in hun leven 'op hadj' te gaan, oftewel, een bedevaartsreis naar Mekka te maken. Hiervoor reizen jaarlijks miljoenen mensen naar Saoedi-Arabië. Vaak reizen ze na de hadj door naar Medina, de plek waar de profeet Mohammed is geboren en begraven.

In het document, dat 61 pagina's dik zou zijn, wordt voorgesteld de kamers te vernietigen waar de familie van Mohammed heeft geleefd. Deze liggen rondom de tombe, waar de pelgrims bidden bij de overblijfselen van Mohammed. De enige manier om dergelijke afgoderij te voorkomen, zo zou volgens al-Alawi in het document staan, is om de resten van Mohammed te verplaatsen naar een anoniem graf op het al-Baqi-kerkhof, dat ook in Medina ligt.

Niets wijst erop dat is besloten om daadwerkelijk iets met de plannen te doen. De Saoedische regering heeft in het verleden al benadrukt dat elke verandering aan de heiligste plaatsen van de islam 'uiterst serieus' wordt overwogen.

De Ka'aba in Mekka is de heiligste plek voor moslims. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.