Live

'Rutte: Freek de Jonge is van gisteren'

Nog vier dagen tot de Tweede Kamerverkiezingen. Campagnebeloften, interviews, peilingen en coalitievoorkeuren in het Volkskrant.nl-liveblog.

Rutte en Samsom tijdens de opnames van het Jeugdjournaaldebat. Beeld ANP

Met nog vier dagen te gaan voor de verkiezingen aanstaande woensdag, bleek uit de meest recente peiling dat VVD en PvdA nu allebei op 35 zetels staan. Volgens CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma zijn de afspraken voor een nieuw paars kabinet al in potlood gezet. Lees hier het liveblog van zaterdag nog eens terug.

8 september 2012, 21:33

Theo Maasen vroeg tot slot nog aan Rutte waarom hij nou niet met Freek de Jonge aan tafel wilde zitten: 'Ik ben hier met lange tanden gekomen in plaats van Freek', aldus Maassen. 'Maar ik zag u wel met Gerard Joling en Jan Smit bij RTL Boulevard. Wat bent u nou voor een leider?' Rutte antwoordde: 'Freek de Jonge is van gisteren en altijd zo zuur over de VVD.' Waarna hij herhaalde dat hij zijn weigering met Freek de Jong om tafel te zitten in het televisieprogramma niet zo hard was als bericht. Jeroen Pauw nuanceerde dit door aan te vullen dat mensen in de omgeving van Rutte toch wel degelijk bedenkingen hadden gehad.

Freek de Jonge. Beeld anp

8 september 2012, 21:11

Premier Rutte heeft in het programma 1 voor de verkiezingen een stevige dobber aan cabaretier Theo Maassen. 'Ik vraag me altijd af, op welke partij stemmen die bankiers altijd?' Toen Rutte antwoordde dat het merendeel van de VVD-stemmers mensen zijn die iets van hun leven willen maken, reageerde Maassen fel: 'En alle andere mensen willen niets van hun leven maken?' Hun discussie spitste zich met name toe op de regeldrift in de zorg, volgens Maassen een gevolg van de invloed van zorgverzekeraars, volgens Rutte het gevolg van van doorgeslagen management. Maassen: 'Vroeger schetsten politici dromen en hoe die te verwezenlijken, nu schetsen politici nachtmerries en hoe ze die willen gaan voorkomen.'

Theo Maassen. Beeld ANP

8 september 2012, 20:34

Van Haersma Buma rekent op een wonder op 12 september, zegt hij desgevraagd tegen Twan Huys van Nieuwsuur. Het geval wil dat hoewel het CDA in de peilingen onverminderd op een stevig verlies staat, de christen-democraten wel degelijk worden genoemd in mogelijke coalitiesamenstellingen.

8 september 2012, 20:19

Roemer en Van Haersma Buma denken beiden dat de PvdA en de VVD al toenadering hebben gezocht voor een toekomstig kabinet. 'Ze hebben de afspraken waarschijnlijk al met potlood in hun agenda staan', zei de CDA-lijsttrekker in Nieuwsuur.

8 september 2012, 20:16

Volgens Emile Roemer in Nieuwsuur had de SP zelf geen vliegtuig in de lucht vandaag, maar betrof het mensen die eigenstandig een steunbetuiging hadden georganiseerd.

Beeld anp

8 september 2012, 18:56

Alexander Pechtold deed het zaterdagmorgen rustig aan, tijdens zijn versie van de 'formatie':

8 september 2012, 18:20

Volgens de NOS is het het verschil tussen de VVD en de PvdA verdwenen: beide partijen staan op 35 zetels.

8 september 2012, 17:18

Wat in de debatten voor volwassenen maar moeizaam lukt, lukt in het Jeugdjournaaldebat uitstekend: in 30 seconden een politiek standpunt duidelijk maken. In het debat, waarin Emile Roemer glansrijk een wedstrijdje balon-opblazen won, vertelde Rutte onder meer dat hij wel eens is aangehouden door de politie wegens telefoneren tijdens het rijden, en wist Samsom te antwoorden dat Lady Gaga de meeste volgers op Twitter heeft, en zei Geert Wilders na afloop tegen enkele kinderen dat hij niemand volgt op Twitter.

Rutte en Wilders tijdens het Jeugdjournaal debat. Beeld epa

8 september 2012, 16:16

En ondertussen doet Fred Teeven stevig zaken. Met de SP.

8 september 2012, 16:06

Snelweg-grapje van D66-lijsttrekker Alexander Pechtold:

8 september 2012, 15:57

Mogelijk is er zelfs een derde toestel betrokken bij het incident waardoor een CDA-campagnevliegtuigje een noodlanding moest maken.

8 september 2012, 15:56

En dit is hoe de Partij van de Arbeid in Utrecht zich voorbereidt:

8 september 2012, 15:15

Meer nieuws over de noodlanding van het CDA-vliegtuigje: Volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) is het toestel mogelijk eerst boven de Wassenaarse Slag in botsing gekomen met een ander vliegtuigje. De piloot van het andere toestel zou op eigen kracht terug zijn gevlogen naar Rotterdam The Hague Airport.

8 september 2012, 14:42

Volgens berichten op Twitter heeft een reclamevliegtuigje van het CDA een noodlanding moeten maken op het strand bij Wassenaar. Er zouden twee vliegtuigjes met banieren voor het CDA hebben gevlogen waarvan er dus een in de problemen kwam.

8 september 2012, 13:43

Vanavond te gast in het programma 1 Voor de Verkiezingen: Mark Rutte, Paul Jansen, Theo Maassen, Pieter Gerrit Kroeger en Wouke van Scherrenburg. Start uitzending: 22:40.

8 september 2012, 13:23

GroenLinks gaat vanaf nu vier dagen lang 24 uur per dag campagne voeren. We krijgen ook een direct kijkje in de War Room van de partij, zo twittert Kamerlid Arjan el Fassed.

8 september 2012, 12:53

Diederik Samsom is ook op campagnepad. Hij deelt rozen uit in Utrecht, zo twittert Volkskrantredacteur Rutger Bregman.

8 september 2012, 12:29

Er is weer een aflevering van de Campaignwatch. 'Amerikaanse toestanden. Wat verlang ik er soms naar in Nederland. Niet naar de fixatie op de polls, de eindeloze stroom negatieve advertenties en de kortademigheid die er ook in de VS is. Maar wel op speeches van de lijsttrekkers, live op tv, zodat de kiezer kan zien wat iemand echt wil, en dat men zich niet meer kan verschuilen achter de kans op overkill om zo gebrek aan programma te verdoezelen.'

Lijsttrekkers Mark Rutte (R, VVD) en Geert Wilders (PVV) bij de opname van het Jeugdjournaal. Beeld ANP

8 september 2012, 11:48

SP-leider Emile Roemer staat open voor een middenkabinet met VVD, PvdA en SP, aangevuld met CDA of D66. 'Zo'n vier partijenkabinet is het onderzoeken zeker waard', zo zei Roemer zaterdag tegen het ANP voorafgaand aan een bijeenkomst in Amsterdam van de vakbonden.

8 september 2012, 11:45

VVD-Kamerlid Janneke Snijder is aan het flyeren in Winschoten. 'Goede sfeer met VVDers afd Oldambt!', twittert ze.

8 september 2012, 11:44

Bent u er nog niet uit voor 12 september? Bekijk hier ons kieswijzer dossier, waarin de verkiezingsprogramma's op thema's wordt vergeleken.

8 september 2012, 10:56

Geert Wilders was vanochtend even op de markt in Tilburg. Daar herhaalde hij zijn standpunt dat de PvdA en VVD straks met elkaar gaan samenwerken. 'Een stem op de VVD is dus een stem op de PvdA', aldus de PVV'-leider.

8 september 2012, 10:52

VVD'er Joost Taverne is op de markt in Amstelveen, zo twittert hij. Hij staat op plaats 44 van de VVD-kandidatenlijst. Volkskrant.nl volgt een aantal Kamerleden die strijden voor een zetel. Lees hier de jongste aflevering.

8 september 2012, 10:44

Vrijwel alle politieke partijen gaan vandaag 'het land in' om stemmen te winnen. Hero Brinkman van DPK is op de verkiezingsmarkt in Purmerend. Hij heeft last van het Nederlands Palestina Comite, dat illegaal een stand bezet.

8 september 2012, 10:28

Bent u van plan om op 12 september strategisch te stemmen? Pas op! Lees eerst dit artikel.

8 september 2012, 9:57

De uitzending van Tros Kamerbreed is afgelopen. Rutte zei in de uitzending nog eens dat de PvdA 'een gevaar' is voor Nederland.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte (L), PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom en SP-lijsttrekker Emile Roemer (R) voor aanvang van het traditionele EenVandaag Erasmusdebat in de aula van de Erasmus Universiteit. Beeld anp

8 september 2012, 9:53

Rutte zegt nog een keer dat samenwerken met de PvdA heel lastig wordt. 'Ik heb in 2010 met de PvdA om de tafel gezeten en toen zijn we er niet uitgekomen.'

Roemer denkt dat veel linkse stemmers straks spijt krijgen van hun stem, omdat de kans groot is dat Samsom gaat samenwerken met Rutte.

8 september 2012, 9:52

Nu debatteren Roemer en Rutte over Europa. Roemer stelt dat een grote rol van de ECB nodig is om speculanten tegen te gaan. 'Alleen al bij de aankondiging dat de ECB obligaties gaat opkopen, daalt de rente in Spanje fors.'

8 september 2012, 9:47

Roemer wil banen scheppen door te investeren in de bouw. Volgens Rutte zijn de plannen van de SP niet goed voor de woningmarkt. Als Roemer die 'slechte plannen' niet uitvoert hoeft hij ook geen geld uit te geven, meent Rutte.

8 september 2012, 9:44

Roemer stelt dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt dat mensen minder plezier hebben in hun werk. Het gaat om vertrouwen tussen werkgever en werknemer, aldus de SP-leider. 'Flexibiliteit krijg je door een band te creëren tussen werknemer en werkgever en niet door inzet van wegwerppersoneel.'

8 september 2012, 9:38

Iemand heeft een baan waarin iemand zijn eigen talenten kan ontwikkelen, stelt Rutte. Een baan betekent zelfstandigheid en sociale contacten.

8 september 2012, 9:29

Roemer: 'Zelfs de achterban van meneer Rutte is tegen de marktwerking, stop er nu eens mee.'

8 september 2012, 9:26

Er wordt gesproken over de wachtlijsten. Roemer zegt dat als je gaat betalen per behandeling, het aantal behandelingen (en daarmee de kosten) stijgen. Volgens Rutte komt de kostenstijging doordat we ouder worden. Rutte denkt dat de wachtlijsten terugkomen als de marktwerking wordt teruggedraaid.

8 september 2012, 9:20

Rutte en Roemer debatteren nu over de zorg. 'Ik begrijp niet dat als iemand ziek wordt, dat die dan ineens allerlei kosten zoals huishoudelijke hulp kan declareren bij de overheid', zegt Rutte. 'Hoeveel mensen hebben hier een werkster dan', vraagt Roemer.

8 september 2012, 9:17

Roemer wordt gevraagd naar zijn ideologie. Vrijheid zonder afspraken kan doorslaan in anarchie. Vrijheid moet je organiseren, zegt Roemer. Hij gaat uit van de menselijke waardigheid. 'De mens is in wezen een sociaal wezen. Je moet ogen en oren voor elkaar houden. Dat is wat anders dan ieder voor zich', aldus Roemer.

8 september 2012, 9:10

'We zijn geen watjes, ik lig er niet wakker van', zegt SP-leider Roemer over de uitspraken van Rutte.

8 september 2012, 9:08

Het debat bij de Tros is begonnen. Rutte wordt gevraagd of de PvdA echt een 'bedreiging' is voor Nederland. 'Ik wijs erop dat de PvdA echt slechte plannen heeft voor Nederland.' Rutte vindt de woorden goed gekozen, zegt hij.

8 september 2012, 8:59

Op Twitter veel reacties op de uitspraken van Rutte over 'het gevaar' van de Pvda. CDA-leider Buma en PVV-leider Wilders zijn niet onder de indruk.

8 september 2012, 8:55

Zijn er nog debatten vandaag? Jazeker, om 18.45 uur vanavond is het Jeugdjournaal-debat, waarvan gisteren al foto's werden verspreid. En zometeen om 11.00 uur gaan Rutte en Roemer met elkaar in debat bij het radioprogramma Tros Kamerbreed.

8 september 2012, 8:33

De Volkskrant publiceerde vandaag een interview met PvdA-leider Samsom. 'Ik zou een andere premier zijn, omdat ik een ander programma heb. Een andere drive, een ander kompas. De kiezers mogen uitmaken wie een betere premier is. Als het over eerlijk delen gaat bijvoorbeeld, staan Rutte en ik diametraal tegenover elkaar.'

PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld ANP

8 september 2012, 8:28

Premier Rutte viel vandaag de PvdA nog maar eens aan via de Telegraaf. 'Ik zie de PvdA niet als een bedreiging voor mij, maar wel als een bedreiging voor Nederland.'

8 september 2012, 8:25

Tof Thissen, voorzitter van de Eerste Kamerfractie van GroenLinks twittert over de eindspurt van GroenLinks. Zijn partij is vandaag in 'tal van steden' te vinden.

De verkiezingscampagne lijkt uit te monden in een tweestrijd tussen de VVD en de PvdA. Premier Rutte gooide vandaag via een interview in de Telegraaf - 'PvdA gevaar voor Nederland' - wat olie op het vuur. Zal het helpen? Nog vier dagen te gaan voor we het weten: wie wordt de nieuwe premier van Nederland?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.