'Rusland wil Snowden uitleveren als cadeautje voor Trump'

Rusland zou de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden willen uitleveren als 'cadeautje' voor de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.  Binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten circuleren vertrouwelijke rapporten waaruit blijkt dat dit deel uitmaakt van de Russische plannen om bij Trump in de gunst te komen, zo onthulde de Amerikaanse nieuwszender NBC News vrijdagavond.

Beeld reuters

Trump heeft Snowden, die sinds 2013 in Rusland verblijft, herhaaldelijk een 'spion' en een 'verrader' genoemd die 'het verdient om te worden geëxecuteerd'. Tijdens zijn campagne zei hij tegen CNN: 'Als ik president ben, zal Poetin hem uitleveren.' Ben Wizner, Snowdens advocaat, zei tegen NBC niets te weten van een mogelijke ophanden zijnde uitlevering. Snowden zelf ziet het bericht vooral als bewijs dat hij nooit voor de Russen heeft gewerkt. 'Eindelijk: onweerlegbaar bewijs dat ik nooit heb samengewerkt met Russische inlichtingendiensten. Geen land levert spionnen uit, omdat de anderen dan vrezen de volgende te zijn', zo meldt hij op Twitter.

Het Kremlin noemde het bericht onzin. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorige maand nog bevestigd dat de verblijfsvergunning van Snowden met drie jaar is verlengd. De Russen reageerden hiermee op de suggestie van het voormalige plaatsvervangend hoofd van de CIA, Michael Morell, dat de uitlevering van Snowden een 'perfect cadeau' zou zijn voor Trump bij zijn inauguratie in de Verenigde Staten. Morell heeft Trump vaker een 'marionet' van Poetin genoemd.

Minimaal 30 jaar gevangenisstraf

Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, lekte in 2013 documenten over Amerikaanse spionagepraktijken. De Amerikaanse justitie wil hem daarvoor berechten. Op het lekken van staatsgeheimen staat in de VS minimaal 30 jaar gevangenisstraf. Snowden wil pas terug naar de Verenigde Staten als hij er zeker van is dat hem een eerlijke rechtsgang wacht.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch vinden dat Snowden als klokkenluider beschermd dient te worden in plaats van berecht als spion. Vorige maand zijn nog een miljoen handtekeningen verzameld om Obama voor zijn af treden te bewegen Snowden amnestie te verlenen. Het presidentieel pardon ging echter naar Chelsea Manning, de vrouw die als mannelijke VS-soldaat bewijzen over wanpraktijken van het VS-leger in Irak aan WikiLeaks bezorgde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.