'Rooie vrouw' Ien van den Heuvel overleden

DEN HAAG - Een monument uit de PvdA-geschiedenis is overleden: Ien van den heuvel. Ze stierf woensdag, 83 jaar oud. Dat heeft de partij donderdag laten weten.

Beeld anp

Ien van den Heuvel-De Blank was in de jaren zeventig en tachtig een bekend gezicht voor velen. Ze was onder meer voorzitter van de PvdA Rooie Vrouwen, vicevoorzitter en voorzitter van de partij, lid van de Eerste Kamerfractie en lid van het Europees Parlement. De PvdA denkt er met veel respect aan terug, zo liet een woordvoerder weten.

Ien van den Heuvel, afkomstig uit Tiel, begon haar politieke loopbaan als lid van de gemeenteraad van Leersum. Ze was niet alleen actief in de politiek: ze was ook enkele jaren voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad IKV en lid van het hoofdbestuur van de VARA. Ze was voorstander van nauwere samenwerking tussen PvdA, NVV, NKV, VARA, linkse bladen en culturele organisaties in één grote socialistische 'familie'.

Ongelukkig in het nieuws
In 1975 kwam ze ongelukkig in het nieuws: ze leidde een PvdA-delegatie naar de DDR en deed na afloop van dat bezoek de uitspraak dat de Berlijnse muur historisch gezien juist was geweest. Nadat onder anderen partijleider Joop den Uyl de uitspraak feitelijk en politiek onverstandig had genoemd, nam ze haar woorden terug.

Huidig partijvoorzitter Lilianne Ploumen herinnert zich: ''Ien van den Heuvel was een van de vrouwelijke pioniers in de politiek, in onze partij, die terecht met grote vanzelfsprekendheid haar plek innam - omdat ze goed was, omdat ze zichzelf was en omdat ze goed was voor de partij. Ien was een voorbeeld om na te volgen.''

Job Cohen ziet Ien van den Heuvel als een bevlogen vrouw. ''Via de Rooie Vrouwen was zij actief in onze partij, waarin zij tussen 1970 en 1990 een aantal belangrijke rollen heeft vervuld. Zo was ze partijvoorzitter ten tijde van het kabinet Den Uyl. Mede dankzij haar heeft de emancipatie van vrouwen een grote stimulans gekregen. Ik gedenk haar met ere.'' (ANP)

Ien van den Heuvel in 1976. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.