'Rechtbank nooit geheel veilig'

De Raad voor Rechtspraak wil op korte termijn met alle partijen in de justitiële keten praten over de veiligheid in rechtbanken....

'We moeten inventariseren welke procedures er zijn, of die in acht worden genomen en of de richtlijnen adequaat zijn', aldus Van Delden. Zo moeten de huizen van bewaring verdachten 'schoon' aanleveren. Voor het cellencomplex in de rechtbank is de parketpolitie verantwoordelijk. De 'externe beveiliging', zoals detectiepoortjes, valt weer onder de verantwoordelijkheid van de rechtbank zelf.

Ook De Geus van de vakbond CNV Publieke Zaak wil de 'hele beveiligingsprocedure nalopen'. Volgens hem hebben de gebeurtenissen gevolgen voor het plaatsen van twee of drie gedetineerden op een cel. 'De politiek is in ieder geval weer even wakker geschud.'

Volgens minister Donner van Justitie is er geen enkele relatie tussen de gebeurtenissen van woensdag en zijn voornemen meer gevangenen in een cel te plaatsen. Donner zei ook dat hij met de Raad voor de Rechtspraak en het OM wil overleggen over de beveiliging bij de voorgeleiding van verdachten.

Van Delden wil van de rechtbankpresidenten weten of zij de mening van het College van Procureurs Generaal delen. Het college verklaarde woensdag dat 'verdachten er steeds minder voor terugdeinzen om vertegenwoordigers van het Nederlandse strafrechtsysteem verbaal of fysiek persoonlijk aan te vallen'.

Van Delden betwijfelt of er een 'tendens' is. Wel constateert de raadsvoorzitter een 'algehele verruwing van waarden en normen' tijdens zittingen.

Risicozaken zoals het proces tegen Volkert van der G. of de zaken tegen verdachte terroristen kunnen worden behandeld in de extra beveiligde rechtbank Amsterdam-Osdorp of in de Rotterdamse rechtbank die een zwaar bewaakte zaal heeft. Maar incidenten als in Assen, waar de verdachte zichzelf de keel doorsneed met een mes, zijn volgens Van Delden 'akelig onvoorspelbaar'.

Hij vindt het echter te ver gaan elke rechtbank om te bouwen tot een 'bunker' zoals in Amsterdam-Osdorp. 'Dan geef je het verkeerde signaal aan de samenleving. Een verdachte moet zo lang mogelijk behandeld worden als verdachte en niet als dader. Zittingen dragen een openbaar karakter; 100 procent veilig kan de rechtbank nooit zijn.'

Officier van justitie Van der Krabben, die bij de gijzeling in Arnhem gewond raakte, heeft een eerste verklaring afgelegd. Zijn toestand is stabiel, aldus het OM. 'Hij is goed aanspreekbaar, heeft een rustige nacht gehad en ligt nog ter observatie op de intensive care-afdeling .'

De gijzelnemer had op de trap naar de rechtszaal een wapen tevoorschijn gehaald waarmee hij een parketwacht dwong diens wapen af te geven - de 20-jarige Albanees werd enige uren later door de politie doodgeschoten. De rijksrecherche onderzoekt hoe de verdachte aan een wapen kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.