'Recall'-revolutie: avontuur met ongewisse uitkomst

President Bush zei vrijdag dat Arnold Schwarzenegger 'een goede gouverneur' van Californië zou zijn. Maar voordat het zover is, moet er nog heel veel gebeuren....

Vergeleken bij de politieke strijd die hij dan moet voeren, is de redding van de mensheid door de Terminator in T3 - The Rise of the Machines een eitje. Te meer omdat de Oostenrijker zelden op een levensvatbaar politiek idee is betrapt.

De Californische politiek is een woest landschap waar immer aanvallen van alle zijden worden bekokstoofd. Die zijn nooit na twee uur actie voorbij, zoals de huidige gouverneur als geen ander weet.

Davis, die vorig jaar aan zijn tweede termijn begon, tracht de enorme staat zonder veel succes te besturen. Dit jaar explodeerde het begrotingstekort en raakte het bestuur zo ongeveer failliet. Terecht of niet, Davis kreeg de schuld. Met een handtekeningenactie werd de 'recall' afgedwongen.

Na een ingewikkeld proces werd besloten om de herroeping los te koppelen van de verkiezingen. De deadline voor inschrijving van kandidaten die het na 7 oktober tegen Davis willen opnemen, valt vandaag. Daarom kwam de afgelopen dagen een horde politici en andere types met het nieuws dat ze meedoen. Vijfhonderd mensen worden mogelijk kandidaat.

Daar zijn ook Democraten bij. Zij hebben kennelijk eveneens hun vertrouwen in Davis verloren. De populaire Dianne Feinstein, die de staat in de Washingtonse senaat vertegenwoordigt, trok zich terug. Twee prominente adviseurs van Davis willen juist wel.

Het Republikeinse Congreslid Darrell Issa uit San Diego, die de recall-campagne persoonlijk financierde, moest huilen toen hij meldde dat hij niet meedoet, en Schwarzenegger steunt. Idem (zonder de tranen) oud-gouverneur Pete Wilson.

En dan was er de oud-bodybuilder die zichzelf graag 'de rijkste entertainer ter wereld' noemt. Op de talkshow van Jay Leno kwam Schwarzenegger met zijn besluit. Daar zei hij: 'In alles wat ik gedaan heb, heb ik groots leiderschap getoond.'

Hij had lang getwijfeld, mede omdat zijn vrouw Maria Shriver, een journaliste, Democrate en nicht van president John F. Kennedy, niet vóór was. Het moeilijkste besluit was tot donderdag de vraag of hij zijn bikinilijn moest waxen, aldus Schwarzenegger.

Zijn agenda bestaat uit vage vergezichten. 'We moeten het economische systeem veranderen. We moeten bedrijven terugbrengen naar Californië een zeker stellen dat iedereen een geweldige, fantatische baan heeft.'

Arianne Huffington zal hij zeker op zijn pad vinden. Deze kleurrijke columniste en tv-commentator kondigde haar kandidatuur donderdag aan. Dat brengt het aantal buitenlandse beroemdheden met een dik accent op twee. Huffington is in Griekenland geboren en heeft haar vroeger conservatisme achter zich gelaten. Nu wil ze als onafhankelijke kandidaat meedoen.

Volgens veel experts in de staat is de recall een voorbeeld van op hol geslagen directe democratie. Elke gekozen politicus kan met een klein aantal handtekeningen tot een impeachmentstemming worden gedwongen in het land van de referenda.

'Volstrekte krankzinnigheid', vond de San Jose Mercury News. 'Geef maar op. Ga liggen. Doe alsof je dood bent', raadde de krant aan, denkend aan een gouverneur Schwarzenegger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.