Column

'Puffende Kate denkt aan Máxima's woorden: we doen mee omdat het volk het wil'

Heel Groot-Brittannië wacht op de koninklijke baby, schrijft columnist Joyce Brekelmans. Maar Kate Middleton is ook gewoon een jonge vrouw die een intens zware, hete klote maandag voor de boeg heeft.

Kate Middleton. Beeld afp

Ze staan er al maanden, de paparazzi, royalty watchers en de internationale pers. Er staat zelfs een satellietwagen klaar die elke signaal vanuit het ziekenhuis, elk bewegend gordijntje registreert en met de wereld deelt. Groot-Brittannië wacht op hem, of haar, en de wereld wacht mee. Je zal maar het middelpunt van dat circus zijn. Prinses, hertogin, draagster van de wettige erfgenaam van de Britse troon, maar ook gewoon een jonge vrouw die een intens zware, hete klote maandag voor de boeg heeft.

Het moet een bizarre ervaring zijn. Je ziet haar al liggen, de adellijke enkels in de stijgbeugels, puffend voor god en vaderland. Bijna twee jaar geleden trouwde ze met een prins, maar het leven na haar sprookjeshuwelijk, lijkt net zo goed geschreven door de Gebroeders Grimm. Kate is moe van alle aandacht, al weet ze dat het ergste nog moet komen. Twitter durft ze al maanden niet meer te lezen uit angst dat het weer over de inhoud van haar baarmoeder gaat. Dan maar de televisie aan.

Meepuffen
Een pratend kapsel op televisie bezwijkt bijna onder haar eigen opwinding terwijl ze verklaart dat 'Heel de Commonwealth met Kate meepuft' en zonder enige vorm van gêne speculeert over het aantal centimeters ontsluiting van de koninklijke foef. Kate grijpt de hand van haar echtgenoot en terwijl hij haar met een liefdevolle blik probeert gerust te stellen, moet ze constateren dat hij met de dag meer op zijn vader gaat lijken. 'Oh god, wat heb ik gedaan?'

Een beveiliger trekt met een ruk de gordijnen dicht terwijl zijn collega op de grond de Daily Mail-drone die voor het raam hing uit de lucht schiet. 'Well isn't this just fabulous', denkt Kate. Als dit het beveiligingsniveau is dan heeft ze nog heel wat te vrezen. Ze speurt haar omgeving af naar kleine gaatjes die een glasvezelcamera zouden kunnen herbergen. Nou ja, zolang de Royal Guard Prince Philip maar buiten de deur van de kraamkamer houdt. Als ze nog één 'crowning'-grapje aan moet horen dan gaan er klappen vallen.

Leefde haar schoonmoeder nog maar. Zij zou vast wat wijze en ongezouten woorden van advies hebben gehad. Alsof het niet raar genoeg is om een paar kilo mensenvlees uit wat tot voor kort je favoriete lichaamsholte was te moeten persen en daarna ineens iemands moeder te zijn, zonder dat die kleine eet- slaap- en poepmachine vervolgens door iedereen met Majesteit aangesproken dient te worden. Voor je het weet heb je een Prins Albert van Monaco-achtig monster geschapen. Kate huivert bij de gedachte. 'Never', fluistert ze tegen zichzelf.

Bullshit
Terwijl Kate zich schrap zet voor de volgende wee denkt ze aan de woorden van de Nederlandse prinses Máxima. Of was het nu koningin? 'Het is allemaal bullshit', had ze gezegd. 'Erfopvolging? Een koningshuis? Hermelijnen mantels en gouden kronen bezet met robijnen en diamanten? Het is godverdomme 2013!' Enigszins geschokt maar zeer geamuseerd had Kate haar aangekeken, voordat ze vroeg 'Maar waarom doen we er dan aan mee?'

'Omdat het volk het wil', had Máxima geantwoord. 'Natuurlijk komt er een tijd dat we behandeld worden als het geldverslindende anachronisme dat we zijn, maar voorlopig zie ik dat nog niet gebeuren. Kijk om je heen. Realiseer je wie over onze toekomst beslissen. Uitgebluste idealisten, machtsgeile opportunisten en cynische sell-outs. Om de paar jaar door de kiezer weggestuurd en vervangen door hetzelfde laken in pak. Wij zijn de constante, een bindende factor die het abstracte gegeven van de natiestaat een gezicht geeft wat herkenbaar is. Juist omdat we een familie zijn, met zwarte en witte schapen. We kunnen heersen omdat we geen politiek mogen bedrijven. Iedereen kan zijn eigen politiek op ons projecteren en oprecht geloven dat wij hen vertegenwoordigen. En dat is prima, zolang we er zelf maar niet in gaan geloven.'

Máxima is cool, dacht Kate. En ze heeft gelijk, ik kan dit. Ze kijkt de verloskundig arts aan zegt plechtig 'I'm ready'. En dan, met een glimlach 'you might want to kneel before my vagina, because royalty is about to come out of it'.

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @JoycePants

 
'Natuurlijk komt er een tijd dat we behandeld worden als het geldverslindende anachronisme dat we zijn, maar voorlopig zie ik dat nog niet gebeuren', zei Máxima tegen Kate.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.