'Parijse burgemeester liet zich bevoordelen bij huren luxe appartement' Schandalen bereiken nu ook Chirac

Jacques Chirac, de favoriete kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen, is in opspraak gebracht. De Parijse burgemeester heeft dankzij de sociale woningdienst van zijn stad tegen een ongewoon lage huur een kapitaal appartement in een van de sjiekste arrondissementen tot zijn beschikking, zo heeft het satirische weekblad Le Canard enchaîné gisteren...

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

In de omgeving van Chirac is verontwaardigd gereageerd op de 'lage aanval' midden in de verkiezingscampagne. De feiten worden niet ontkend, maar Chirac zou volgens zijn woordvoerder totaal geen invloed hebben uitgeoefend op de aankoop van het door hem gehuurde appartement door de sociale woningdienst: 'Er is op geen enkele manier sprake van een frauduleuze transactie, er is een normaal notarieel huurcontract', aldus de woordvoerder.

Al valt Chirac legaal wellicht niets te verwijten, de schijn van grove bevoordeling is minder makkelijk weg te poetsen. Behalve de dienstwoning op het stadhuis en een appartement in eigendom beschikt het echtpaar Chirac sinds 1977 tevens over een gehuurd appartement in de sjieke rue du Bac.

Een kapitaal onderkomen van zo'n 190 vierkante meter met een voor Parijs zeldzame privétuin van ruim 500 vierkante meter in het hart van de stad. De problemen voor Chirac ontstonden toen de Amerikaans-Franse eigenaar in 1988 besloot het huis te verkopen, zodat het gezin Chirac op straat dreigde te worden gezet.

Het bedrijf SGIM, dat voor 40 procent eigendom is van de gemeente en dat ongeveer 8500 sociale woningen in Parijs beheert, schoot onmiddellijk te hulp. Na enige onderhandeling werd de vraagprijs van vier tot drie miljoen gulden teruggebracht.

Voor de aankoop in 1989 en het beheer van het appartement werd door het woningbouwbedrijf een aparte onderneming opgericht. De huurprijs is op ongeveer vierduizend gulden per maand bepaald, wat volgens specialisten voor een dergelijk appartement in dat deel van Parijs ongeveer een derde van de marktprijs is.

Le Canard rekent voor dat de geïnvesteerde vier miljoen gulden daarmee een rendement van iets meer dan 1 procent oplevert voor de sociale woningbedrijf, waarvan de directeur een voormalig controleur is van de rekenkamer.

Het weekblad beschuldigt Chirac ervan druk te hebben uitgeoefend op de SGIM om de voor hem voordelige aankoop te doen. De burgemeester van Parijs heeft gisteren formeel ontkend de transactie te hebben beïnvloed, en dreigt met juridische stappen tegen Le Canard wegens belediging.

Het schandaal, waarvan de bron onbekend is, komt op een ongelegen moment voor Chirac. Net één maand voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen staat hij nog ruim aan kop in de opiniepeilingen, maar zijn belangrijkste rivaal Balladur veert weer langzaam op.

In de Franse presidentsrace is het niet ongebruikelijk dat er plotseling onthullingen en affaires opduiken in het harde gevecht tussen links en rechts. Op de degelijke socialist Jospin valt niets aan te merken, maar de opeenvolging van pijnlijke schandalen rond de twee rechtse rivalen Chirac en Balladur is daarentegen ongewoon groot. De twee onverzoenlijke kampen binnen de gaullistische partij kennen alle geheimen van elkaar en aarzelen kennelijk niet die in de strijd te werpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.