"P is een restaurant met een goed verhaal"

Mac van Dinther gaat eten in Restaurant P.

'Restaurant P? Waar staat die P voor?' Die staat voor passie, perfectie, puur en plezier. Maar vooral voor Pensionado. Het restaurant is opgezet door een stel gepensioneerden die nog niet toe waren aan de geraniums. Sommigen droomden al jaren van een eigen restaurant. En voilà. Het is net open.

'Waar vinden we die culinaire krasse knarren?' In Grevenbicht. Het verre Grevenbicht schreven we bijna, maar dat ligt eraan waar je vandaan komt. Als je in Sittard woont is het vlakbij. Grevenbicht is een mooi dorp met veel grote huizen. Om de hoek bij de kerk, twee deuren voorbij de slager zit P, in een pandje onder een kastanjeboom.

Bij binnenkomst krijgen we een hand van Peter, een gewezen huisarts, die er gedistingeerd uitziet in zijn zwarte kelnerspak. De inrichting is functioneel, maar niet ongezellig. Op de donkere vloer staan zwarte tafeltjes en houten caféstoelen. De bakstenen muren zijn wit geverfd, her en der staat een plant. De bar zit achter gemetselde boogjes, de keuken achter een dichte deur.

Het is opgeknapt, zegt Marjo, de gastvrouw die is overgenomen van de vorige uitbater die hier een brasserie met streekgerechten dreef. Zij is vaste kracht samen met Job, de jonge kok. De pensionado's wisselen elkaar af in de keuken en in de bediening. Vandaag heeft John keukendienst, oud-manager van Nedcar in Born. Onder de pensionado's zit ook nog een ex-slager en een IT-directeur.

'Grappig verhaal. Hoe bevalt het ze?' Het is leuk, maar zwaarder dan hij dacht, zegt Peter. Het lijkt relaxed: glaasje wijn inschenken, kletsen met gasten. Maar het is echt werk en ze maken lange dagen. Hij en John zijn kilo's afgevallen.

'En? Brouwen ze er wat van?' Laten we eerlijk wezen: Michelin heeft niet spoorslags af te reizen naar Grevenbicht. Maar het is allemaal heel behoorlijk wat op tafel komt. Om te beginnen stukjes zalm in een weckpotje met takjes tijm erop die aan tafel worden aangestoken en zo de vis a la minute roken. Geinig.

Daarna eten we een verdraaid goede risotto, tjokvol paddenstoelen, waarvoor John het recept heeft ontfutseld aan een Italiaanse chef-kok in Umbrië. Hoofdgerecht is een degelijke Ierse entrecote met iets te bittere grillstreepjes en dikke friet. De mayonaise komt uit een (goede) pot, maar de bearnaise is zelfgemaakt. Hij is zoetig omdat Job zoetzure azijn heeft gebruikt. Dat vindt hij lekker, maar daar kun je over twisten. Afsluiten doen we met crème brûlée en tiramisu uit het boekje.

'Best aardig toch?' Zeker. Na het eten komen Job en John complimentjes afruimen. Hij moet zijn grijze collega's wel in het gareel houden, zegt Job, een Limburgse uitgave van Johnnie Depp. 'Voor hun is het hobby, voor mij is het werk.' Het zijn ook geen mannen die gewend zijn bevelen aan te nemen. Maar in de keuken kan er maar één de baas zijn.

Bij John is het plezier van zijn gezicht af te scheppen. Hij stond een paar jaar geleden voor de keuze om naar China te verhuizen voor zijn werk of uit te stappen. John koos voor Grevenbicht boven een anonieme Chinese industriestad. 'Dat is geen kwaliteit van leven.' Na de koffie rekenen we af bij Peter: 115 euro, niks te veel. Weer eens wat anders dan recepten uitschrijven. P is een restaurant met een goed verhaal. Dat is in deze tijd net zo belangrijk als goed eten.

De cijfers
Kosten:
4 gangen a la carte: 45 euro

Punten:
Eten: 7
Bediening: 8
Entourage: 6,5
Prijs-kwaliteit: 7,5

Het menu
Aan tafel gerookte zalm op mango-paprikasalsa
Paddenstoelrisotto met een parmezaankoekje
Ierse entrecote met Belgische frieten en bearnaisesaus
Tiramisu

Restaurant P
Aan de Greune Paol 45
6127 BH Grevenbicht
0464861431
www.restaurant-p.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.