'Overheid vergemakkelijkt vrouwenhandel'

Afgewezen asielzoekers lopen het risico door vrouwenhandelaren opgepikt te worden op de stations waar de marechaussee hen afzet. 'Daar staan de handelaren al te wachten.'..

Vrouwen die zijn uitgeprocedeerd worden vaak op een station in de buurt van een van de asielzoekerscentra afgezet. 'Daar staan de vrouwenhandelaren al te wachten op het busje van de marechaussee', zegt Gabbi Wieringa die in Den Bosch beschikt over zes woonhuizen waar ze tachtig uitgeprocedeerde vrouwen en kinderen opvangt. Het merendeel komt uit Afrikaanse landen.

Vrouwen die asiel aanvragen in Nederland staan vaak binnen 48 uur op straat. Ze worden niet letterlijk het land uitgezet, maar slechts 'administratief verwijderd'.

De Nederlandse overheid speelt de vrouwenhandel in de kaart, zegt Wieringa. Vandaag begint zij met een groep illegale asielzoeksters aan een demonstratie op het Binnenhof die tot maandagmiddag zal duren.

Zij eist van staatssecretaris Cohen van Justitie antwoord op de vraag waarom de staat geen verantwoordelijkheid neemt voor getraumatiseerde jonge vrouwen, die vaak minderjarig zijn.

De woordvoerster van het ministerie van Justitie bevestigt dat uitgeprocedeerde asielzoekers op stations worden afgezet. 'In 48 procesuren wordt bepaald of iemand in aanmerking komt voor een asielprocedure of niet. In die tijd moet je duidelijk maken waarom je de status van vluchteling wilt hebben. Justitie toetst een asielverhaal aan de normen van het Verdrag van Genève.'

Bij de asielzoeksters dringen de ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) erop aan dat ze het hele verhaal vertellen en niet uit schaamte seksuele mishandeling verzwijgen, aldus de woordvoerster.

Bij invallen in seksclubs worden illegaal in Nederland verblijvende meisjes door de politie opgepakt, verhoord en na twee dagen op straat of op een station gezet.

Wieringa: 'Vaak zijn ze naar Nederland gebracht door vrouwenhandelaren. Als ze als illegaal op straat belanden, hebben ze geen andere keuze dan terug te gaan naar de seksclubs of zich te laten oppikken door de handelaren. Een vicieuze cirkel waar ze niet meer uitkomen. Vaak hebben ze ook ''reisgeld'' betaald aan de handelaren, en kunnen ze nooit genoeg geld verdienen om hun zogenaamde schuld aan de handelaren af te betalen.'

Wieringa, die dertien jaar geleden in haar woonhuis begon met het opvangen van illegale vrouwelijke vluchtelingen, weigert iedere vorm van subsidie.

'Ik accepteer niet dat de staat de verantwoordelijkheid afschuift op mij en een paar andere vrijwilligers. Hier zou een professioneel traumateam moeten zitten. De vrouwen die hier wonen, hebben allemaal verschrikkelijke dingen meegemaakt.'

Sommigen van hen krijgen alsnog asiel op humanitaire gronden, nadat ze door toedoen van Wieringa's stichting VAST opnieuw zijn gehoord door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Het werk van Wieringa en haar stichting VAST in Den Bosch kreeg landelijke bekendheid toen zij drie jaar geleden de emancipatieprijs van het maandblad Opzij ontving. Sinsdien kan ze uit particuliere giften de huur van zes woningen en het levensonderhoud van gemiddeld tachtig vrouwen en kinderen bekostigen. Het dubbele aantal staat jaarlijks bij haar op de stoep.

Vaak hebben de vrouwen die bij haar aanbellen het adres gekregen van personeel van asielzoekerscentra en politiebureaus.

Wieringa: 'De Immigratie- en Naturalisatiedient en de vreemdelingenpolitie geven toe dat ze zelf soms vrouwen en kinderen naar mij toesturen, omdat ze het vreselijk vinden om hen op straat te zetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.