'Opwerken kernstaven duur en achterhaald'

Het energiebedrijf EPZ, de eigenaar van de kerncentrale in Borssele, moet het contract met het Franse bedrijf Cogéma voor de opwerking van haar opgebrande kernbrandstofstaven opzeggen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Als het EPZ deze aanbevelingen opvolgt, bespaart het 284 miljoen gulden, zegt Greenpeace. Maar het elektriciteitsbedrijf ontkent dit en neemt opzegging van het contract niet in overweging.

In de Franse opwerkingsfabriek van Cogéma wordt via gecompliceerde chemische processen plutonium uit de kernbrandstofstaven gehaald. Deze opwerking is een achterhaald en veel te duur proces, meent Greenpeace. Voor het plutonium is geen markt meer, bij gebrek aan kweekreactoren waarin het kan worden verstookt. Bovendien is het beter dat plutonium in die staven te laten, dan kunnen er ook geen atoomwapens van worden gemaakt, meent de milieu-organisatie.

Het EPZ heeft een aantal contracten met de Franse opwerkingsfabrieken, waarvan de eerste in 1978 werd afgesloten. De inhoud daarvan is geheim, dus is ook niet duidelijk hoe hoog de boete is wanneer die contracten worden opgezegd. Om daarvan toch een schatting te kunnen maken, baseert Greenpeace zich op informatie van Duitse elektriciteitsbedrijven die vergelijkbare opwerkingscontracten zouden hebben afgesloten.

Opwerking is volgens Greenpeace twee maal zo duur als opslag in Nederland, in de kerncentrale of in een daarvoor te bouwen opslagbunker in Vlissingen-Oost. Die meerkosten overtreffen een eventuele boete bij opzegging, rekent Greenpeace voor. Opslag spaart honderden miljoenen guldens uit.

Het energiebedrijf EPZ is niet van plan het contract met de Franse opwerkingsfabriek op te zeggen. 'Dat is niet slim, omdat we dan duurder uit zullen zijn', aldus directeur ir. J. den Boer. 'Opslag hier gaat extra investeringen vergen. We zullen een flinke boete moeten betalen, terwijl we met meer radioactief afval komen te zitten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.