'Noord-Holland houdt bouw nieuwe windmolens tegen'

De provincie Noord-Holland frustreert met haar regels de bouw van nieuwe windmolens. Dat schrijven vier gemeenten, een aantal windmolencoöperaties en drie milieuorganisaties in deze week verstuurde brief aan de provincie.

Foto anp

De regels van de provincie wijken af van andere provincies, waardoor volgens de schrijvers de aanleg van nieuwe windmolenprojecten onmogelijk wordt gemaakt. De provincie Noord-Holland is bezig met het opstellen van nieuw beleid voor de aanleg van windmolens. Dat beleid moet komend jaar ingaan. Met de brief hopen de gemeenten, coöperaties en milieuorganisaties dat in het nieuwe beleid de strenge eisen versoepeld worden.

Verantwoordelijk gedeputeerde Ralph de Vries (D66) liet donderdag in Trouw echter al weten de oproep om de regels te versoepelen te negeren. In Noord-Holland liggen verschillende plannen klaar voor de bouw van nieuwe windmolens, maar die kunnen niet gerealiseerd worden omdat ze niet voldoen aan de eisen van de provincie.

Foto anp

Opstelling

De schrijvers van de brief vragen de provincie om deze 'bovenwettelijke regels' te schrappen. De provincie zegt deze regels te hanteren om de ruimtelijke kwaliteit te beschermen. De provincie Noord-Holland liet deze week juist weten dat het goed 'op schema' ligt om te voldoen aan de eisen van het Rijk voor windenergie. De provincie moet in 2020 685,5 megawatt windenergie op land leveren. Volgens berekeningen van de provincie moet er, naast de parken die nu in voorbereiding zijn, nog 76 megawatt geleverd worden om in 2020 te voldoen aan de eis.

Maar de gemeenten, windcoöperaties en milieuorganisaties hebben kritiek op deze opstelling van de provincie. Ze spreken in hun brief 'waardering' uit voor de inspanningen om te voldoen aan de eisen van het Rijk, maar vinden het onbegrijpelijk dat de provincie deze hoeveelheid te leveren windenergie als een maximum ziet. 'Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen moeten we zo snel mogelijk fossiele brandstoffen vervangen door schone energie. Een maximum stellen aan windenergie en daarbij kansen onbenut laten is gezien de urgentie van het probleem onverklaarbaar.'

Foto anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.