'Nieuw soort hooligan' bij voetbal

Het Nederlands betaald voetbal heeft te maken met een nieuw soort hooligan. Die conclusie trekt het Auditteam Voetbal en Veiligheid uit onderzoek naar twee incidenten: de bestorming van het Maasgebouw, waar het bestuur van Feyenoord zetelt, en rellen rond de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente.

AMSTERDAM - Volgens het team waren bij deze ongeregeldheden vooral jonge 'gelegenheidssupporters' betrokken. Een nieuwe aanpak van voetbalvandalisme zou nodig zijn om deze 'redelijk ongrijpbare' groepen te bestrijden. Het auditteam wil dat wordt onderzocht hoe het beste met dit nieuwe type hooligan kan worden omgegaan.


De jonge relschoppers zijn vaak niet bekend bij de voetbaleenheden van de politie. Vaak zijn ze wel eerder met agenten in aanraking geweest, meestal omdat ze overlast veroorzaakten. Na de belegering van het Maasgebouw werden dertig supporters opgepakt, 26 arrestanten waren jonger dan 25 jaar. Ook van de 77 arrestanten rond Utrecht - Twente worden de meesten omschreven als jonge gelegenheidsfans.


De rellen in Rotterdam, in september 2011, zijn volgens het auditteam mede veroorzaakt doordat een groep invloedrijke 'traditionele' Feyenoordhooligans afwezig was bij een demonstratieve optocht. Tijdens de Mars van de Onvrede protesteerden meer dan duizend supporters tegen het (wan)bestuur van de club. Uiteindelijk splitste een groep van ongeveer 300 fans zich af van de stoet en trok richting het Maasgebouw. Zo'n vijftig relschoppers probeerden met geweld toegang te krijgen tot het pand. Bij de rellen zagen agenten zich genoodzaakt hun pistool te trekken. Meerdere mensen raakten gewond.


Het Auditteam Voetbal en Veiligheid, met Annemarie Jorritsma als voorzitter, wijst in het maandag verschenen rapport op de gebrouilleerde relatie tussen het bestuur van Feyenoord en de oude harde kern, verenigd in de zogenoemde Varkenoordgroep. Deze groepering genoot groot aanzien onder de rest van het legioen.


De Varkenoordgroep had geweld afgezworen en probeerde invloed te verwerven in de bestuurslagen van Feyenoord. Tijdens het voor de Rotterdamse club sportief en financieel dramatische seizoen 2010-2011 slaagde de organisatie er volgens de onderzoekers meermaals in de gemoederen tot bedaren te brengen, onder andere na de smadelijke 10-0-nederlaag tegen PSV.


In januari 2011 kwam de supportersgroep volgens het rapport met een aantal vergaande eisen aan het bestuur. Dat weigerde akkoord te gaan. Ondanks een ingelast spoedoverleg op initiatief van de gemeente kwamen de partijen niet tot elkaar. Dat was voor de Varkenoordgroep reden om de controle over de gewelddadige supporters te laten varen. Tijdens de bestorming van het Maasgebouw was geen van de groepsleden aanwezig. Zo kregen de 'gelegenheidssupporters' de kans om hun slag te slaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.