'Nieuw' Europa van de Acht schaart zich achter VS

De Britten staan niet alleen in hun solidariteit met de VS over een oorlog tegen Irak. Samen met Tony Blair publiceerden gisteren nog zeven regeringsleiders een open brief, waarin steun aan Amerika wordt betuigd en wordt opgeroepen tot eenheid in Europa....

De brief van het 'Europa van de Acht' is achter de rug van Frankrijk en Duitsland tot stand gekomen. Behalve door Blair is de brief getekend door de regeringsleiders van Spanje, Italië, Portugal, Denemarken en Hongarije, Tsjechië en Polen. Downing Street zei gisteren dat ook Nederland is gevraagd te tekenen, maar daar 'gezien de kabinetsformatie' vanaf zag.

Dat Frankrijk en Duitsland niet zijn gevraagd is volgens de woordvoerder van Blair niet meer dan logisch. 'Duitsland en Frankrijk hebben nu eenmaal een ander standpunt.' Maar ook landen als Griekenland (de huidige EU-voorzitter), België, Luxemburg, Ierland, Zweden en Oostenrijk zijn niet gevraagd te tekenen.

In de brief, die is gepubliceerd in twaalf Amerikaanse en Europese kranten, worden de VS bedankt voor hun moed en inzet bij het beslechten van conflicten. Daarnaast waarschuwen de regeringsleiders dat de 'transatlantische solidariteit geen slachtoffer mag worden van president Husseins pogingen de wereldvrede in gevaar te brengen'.

De woordvoerder van Blair liet er geen misverstand over bestaan dat de acht regeringsleiders met de brief willen laten zien dat er een ander Europa is dan 'dat van de zes' - de oorspronkelijke zes lidstaten van de EEG. 'Europa is nu 25 landen groot.' Het idee voor de brief is volgens de woordvoerder afkomstig van de Spaanse premier Aznar en ontstond vorige week vrijdag tijdens een discussie met Blair.

Gisteravond zaten Blair en Aznar als een soort alternatieve as in Madrid en zeiden dat een nieuwe VN-resolutie de voorkeur verdient voordat tot actie wordt overgegaan, maar dat die resolutie geen beletsel mag zijn voor actie. Blair en Aznar drongen nog eens aan op solidariteit tussen Europa en de VS. 'Als we samen staan is de wereld een veiliger en vrediger plaats', zei Blair.

Blair heeft een krachtig diplomatiek offensief ontketend om te laten zien dat de Amerikanen en Britten niet alleen staan. Woensdag telefoneerde hij met de regeringsleiders van Canada, Australië, Polen, Portugal, Griekenland en met president Chirac van Frankrijk. Ook ontving hij de Italiaanse premier Berlusconi. Vandaag praat hij in de VS met Bush.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.