'NAVO bemoeit zich voorlopig niet met Irak'

De NAVO zal in de toekomst mogelijk een grotere rol spelen in Irak, maar voorlopig moet het bondgenootschap zich concentreren op zijn vredestaken in Afghanistan....

Dat heeft ex-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer maandag gezegd bij zijn aantreden als secretaris-generaal van de NAVO. 'Irak zal zeker op het programma komen te staan, maar laten we de ontwikkelingen één voor één aanpakken', zei de NAVO-chef aan het begin van zijn eerste werkdag op het hoofdkwartier in Brussel.

De Verenigde Staten lieten vorige maand blijken dat de NAVO volgens hen meer moest doen in Irak, maar de andere NAVO-landen waren nogal terughoudend. Vooral Frankrijk en Duitsland, die fel tegen het Amerikaanse ingrijpen in Irak waren, voelen er weinig voor nu te worden ingeschakeld bij het 'puinruimen' in Irak.

De NAVO levert wel steun aan het Poolse contingent in Irak, maar De Hoop Scheffer maakte duidelijk dat er voorlopig niet veel meer in zit. 'Op dit moment moet de nadruk liggen op Afghanistan', zei hij. Volgens hem zullen de vredestaken in Afghanistan al 'enorme inspanningen' vergen van het bondgenootschap. De NAVO nam vorige zomer het commando over van de vredesmacht in Kabul en is juist bezig haar werkterrein uit te breiden naar gebieden elders in Afghanistan.

Voor De Hoop Scheffer, die Lord Robertson opvolgt, is het NAVO-hoofdkwartier een bekende plek: begin jaren tachtig werkte hij als diplomaat op de Nederlandse missie bij het bondgenootschap. Als een van zijn voornaamste taken hier noemde hij het slaan van bruggen tussen de VS en de Europese NAVO-landen. Het bondgenootschap voelt nog steeds de naweeën van de interne ruzie over de oorlog in Irak, waarin de VS en Groot-Brittannië tegenover Duitsland en Frankrijk stonden.

De Hoop Scheffer krijgt dit jaar verder de handen vol met de toetreding van zeven nieuwe landen tot het bondgenootschap. Tijdens de NAVO-top in juni in Istanbul worden de zeven officieel NAVO-lid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.