'Nagorno-Karabach schendt wapenstilstand continu'

Door Armenië gesteunde strijdkrachten uit de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach hebben de afgelopen 24 uur 119 keer het staakt-het-vuren geschonden. Dit heeft het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan donderdag in een formele verklaring bekendgemaakt.

Soldaten van Nagorno-Karabach Foto reuters

Defensieautoriteiten in Nagorno-Karabach meldde woensdag dat de wapenstilstand, die dinsdagavond in ging, wordt gerespecteerd. Volgens Azerbeidzjan werd het bestand echter diezelfde nacht nog geschonden.

Na jaren van relatieve rust braken zaterdag hevige gevechten uit in en rond de opstandige Azerbeidzjaanse regio in de Kaukasus. Daardoor kwamen tientallen regeringssoldaten en opstandelingen om het leven.

Azerbeidzjan ziet de Armeense enclave als bezet gebied en wil het weer in handen krijgen. Buurland Armenië is niet bereid de regio met zo'n 150 duizend inwoners op te geven.

Tussen 1988 en 1994 vochten Armenië en Azerbeidzjan een zware oorlog uit over het gebied: 20 tot 30 duizend mensen kwamen om het leven en meer dan een miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten.

Lees ook

Omringd door vijanden probeert Armenië Rusland en het westen te vriend te houden. (+)

Meer over