'Moordteam' Afghanistan poseerde met dode burgers op foto

AMSTERDAM - Een nieuw Abu Ghraib wordt het genoemd bij de NAVO: de 4.000 foto's die zijn opgedoken van Amerikaanse militairen die trots poseren met door hun gedode onschuldige burgers in Afghanistan.

Amerikaanse militairen in Afghanistan. Foto afp

Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Rellen
Leidinggevenden bij de NAVO vrezen dat de door het Duitse weekblad Der Spiegel ontdekte foto's meer negatief effect zouden kunnen hebben dan de foto's van Amerikaanse militairen die Irakese gevangenen vernederden in een gevangenis in dat land. Die leidden toen tot internationale woede en rellen in Irak.

In de Verenigde Staten staan nu twaalf militairen terecht voor het doden van drie Afghaanse burgers. Zij zouden in het geheim een 'moordteam' opgericht hebben met als doel zo veel mogelijk Afghaanse burgers te doden. Vervolgens gingen de militairen dus met hun 'trofee' op de foto, blijkt nu.

Der Spiegel zegt maar drie van de foto's te zullen publiceren. Het Amerikaanse leger heeft geprobeerd de foto's uit het publieke domein te houden omdat het bang was dat het het anti-Amerikanisme in Afghanistan zou aanwakkeren. In een reactie heeft het leger zijn excuses aangeboden voor de afbeeldingen en zijn afkeur uitgesproken.

Mutilatie
Vijf van de soldaten worden er van verdacht een gevecht in scene te hebben gezet zodat het net leek alsof de onschuldige Afghaanse burgers uit zelfverdediging waren gedood. Andere aanklachten luiden het mutileren van lijken, het in bezit hebben van foto's met dode slachtoffers en drugsgebruik.

Eerder werd bekend dat de verdachten onder andere vingers van hun slachtoffers afsneden en deze bewaarden als trofee.

De militairen ontkennen alle aanklachten. Als zij veroordeeld worden kunnen ze levenslang of de doodstraf krijgen in Seattle. Daar worden ze berecht.

Volg de Volkskrant op Twitter

Meer over