'Misschien eindig ik dood in een greppel'

'Ik denk dat het tijd is om iets bekend te maken dat de CIA en de huidige regering trachten te verbergen....

Enigszins warrig, maar zeer gedetailleerd doet de gefrusteerde medewerker zijn relaas. Tijdens zijn werk als systeembeheerder van een belangrijk communicatiecentrum ontdekte hij bij voortduring fouten die zijn superieuren maakten. Plichtsgetrouw meldde hij die fouten en belandde als gevolg daarvan in een steekspel van intriges. 'Regelmatig werd ik gewaarschuwd dat ik moest leren om met de juiste mensen te borrelen. Aangezien ik geen zware drinker ben, paste ik niet goed in de staf en ook maakte ik ernstig bezwaar tegen een illegale bar die achter in een van de gebouwen werd gerund.'

De medewerker, die zich verschuilt achter de letters 'abc' maar wel zijn e-mail-adres bekend maakt, nam uiteindelijk in 1990 ontslag en begon een rechtszaak tegen zijn voormalige werkgever. 'Ik weet niet wat er met me zal gebeuren. Misschien eindig ik dood in een greppel, misschien verdwijn ik gewoon, maar als ook maar één iemand vragen stelt bij het handelen van de overheid, dan heeft dit bericht zin gehad', aldus het dramatische slot van zijn relaas.

Het bericht dook onder meer op in een discussiegroep die speciaal aan de CIA is gewijd. Er zijn meer ex-medewerkers die dit medium gebruiken om hun gal te spuwen. Andere belangstellenden gebruiken het om zo gedetailleerd mogelijk informatie uit te wisselen over de activiteiten van de dienst.

Niet alleen de CIA, die Internet overigens zelf gebruikt als voorlichtingsmiddel, ligt onder vuur. Ook aan het veel machtigere National Security Agency is een discussiegroep gewijd die door duizenden Internetgebruikers wordt gevolgd. Victor Ostrovsky, voormalig agent van de Israëlische geheime dienst Mossad, is een eigen informatieservice op het net begonnen over de activiteiten van zijn ex-collega's. Naar aanleiding van een vraag van een gebruiker vertelt hij nauwkeurig hoe de Mossad in Brussel de Canadese wetenschapper Gerald Bull executeerde omdat hij diensten verleende aan het Iraakse regime.

Ronduit bizar is de documentatie over een sekte genaamd de Finders, die door de CIA gebruikt zou worden als dekmantel. Volgens de rapporten en officieel ogende proces-verbalen die op het net zijn gezet, zou de dienst door middel van deze sekte handelen in kinderen voor seksueel misbruik. De daders kunnen dan later door de dienst gechanteerd worden. Of alle verhalen waar zijn, valt natuurlijk niet te controleren. Maar dat maakt het alleen maar spannender.

Francisco van Jole

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.