'Misbruikzaak rond monnik Mettavihari breidt zich uit'

De affaire rond het seksueel misbruik door de boeddhistische monnik Mettavihari breidt zich uit. De volgelingen van de in 2007 overleden Thaise monnik spreken van zeker 21 misbruikgevallen, meldt de NOS.

Foto anp

De omroep bracht de zaak afgelopen week aan het licht na interviews met meerdere slachtoffers. Eén van hen, een man die graag anoniem wilde blijven, vertelde dat het tempelbestuur berustend reageerde, toen hij hen inlichtte over een nare ervaring die hij had gehad met Mettavihari. 'Ik durf te zeggen dat hij dit met tientallen Nederlanders heeft gedaan', aldus de man.

Naar aanleiding van de berichtgeving zijn de afgelopen dagen zes nieuwe meldingen binnen van slachtoffers van de monnik, meldt de omroep. Eén van de meldingen betreft een man die zegt in de jaren 70 op 12-jarige leeftijd te zijn misbruikt. Hij woonde in de straat bij de tempel in Waalwijk waar Mettavihari werkte.

Meerdere leraren
De Thaise monnik was in de jaren 70 en 80 vooral actief in Waalwijk, maar ook op andere plekken in Nederland, zoals Makkinga en Middelburg, werden volgelingen misbruikt door boeddhistische leraren. Het ging in bijna alle gevallen om volwassen vrouwen. Verschillende mensen zouden naar de politie zijn gestapt, maar deden uiteindelijk geen aangifte.

Mettavihari moest volgens betrokkenen begin jaren tachtig uit zijn tempel in Waalwijk vertrekken. Aanleiding zou een melding bij de politie zijn geweest over het lastigvallen van een minderjarige.

Bijeenkomsten
Voorzitter Toine van Beek van de huidige tempel in Waalwijk heeft geschrokken gereageerd op de beschuldigingen. De tempel organiseert op verzoek van twee slachtoffers tenminste een of twee bijeenkomsten, zodat zij ervaringen uit kunnen wisselen met lotgenoten.

Een belangrijke boeddhistische lerarengroep in de Vipassanatraditie, die ook door Mettavihari bedreven werd, is naar aanleiding van de beschuldigingen uit elkaar gevallen. Dat schrijft het Boeddhistisch Dagblad. De leraren konden het niet eens worden over het noemen van de naam van Mettavihari in verband met seksueel misbruik.

Meer over