'Minister Kamp heeft ongelijk, bijstand is niet lonender dan werken'

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken schetst een verkeerd beeld over de bijstand. Hij stelt ten onrechte dat werken minder oplevert dan een bijstandsuitkering. Dit zegt Rene Paas, voorzitter van de vereniging van sociale diensten Divosa.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken. Beeld anp

Paas windt zich op over een nota plus persbericht die minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken deze week de wereld instuurde. Het ging over de gevolgen van het inkomensbeleid 2002-2010.

Scheve vergelijking
Een van de conclusies: een bijstandsontvanger die vier dagen tegen minimumloon gaat werken gaat er 4 procent op achteruit. 'Dit benadrukt de noodzaak van de maatregelen die het huidige kabinet neemt om werken lonender te maken', aldus het persbericht.

'Dat is een hele scheve vergelijking die Kamp maakt', zegt Paas. 'Kamp vergelijkt appels en peren. Een bijstandsuitkering is afgeleid van het minimumloon en geldt voor een hele week. Die moet je niet met fictief inkomen uit een deeltijdbaan van vier dagen gaan vergelijken. Een uitkering voor vijf dagen moet je vergelijken met loon voor vijf dagen. Als je de vergelijking maakt met drie dagen werken, kom je nog slechter uit', zegt Paas.

De vergelijking met inkomen op minimumloonniveau is volgens Paas fictief. 'Zoveel banen op minimumloon zijn er niet. Ik ken helemaal geen cao's waar de laagste loonschaal op het minimumloon begint.' Paas is als oud-voorzitter van de christelijke vakbonden CNV kenner van cao-regelingen.

De armoedeval
Paas ziet wel een algemener probleem in het verschil tussen uitkering en inkomen. Dat is de zogenoemde armoedeval. Wie gaat werken, heeft hogere kosten en verliest toeslagen. 'Dat komt door de stapeling van regelingen, die minder worden als je gaat werken. Soms geleidelijk, zoals huursubsidie, soms meteen zoals de bijzondere bijstand. Bovendien krijg je extra uitgaven als je gaat werken. Wie gaat werken, gaat er meestal pas na een tijdje echt op vooruit.'

Het persbericht dat de nota van Kamp begeleidde had volgens Paas 'zorgvuldiger' gekund. 'Door de vergelijking van appels en peren wordt iedereen op het verkeerde been gezet. Het bericht had ook positief gekund: iedereen is erop vooruitgegaan.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.