#MeToo leidt tot meer aangiftes van seksueel geweld, politie kan het werk niet aan

De aandacht voor #MeToo leidt niet alleen tot een golf van beschuldigingen van seksueel geweld, maar ook tot meer aangiftes. Rechercheurs zouden al het werk zelfs niet aan kunnen. Dat stelt Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPB.

Foto epa

'We hebben veel zedenrechercheurs gesproken door het hele land heen en zij constateren allemaal een toename van het aantal aangiften van seksueel misbruik', zei Struijs donderdag tegenover EenVandaag. Sommige slachtoffers zeggen te zijn lastiggevallen op hun werk, in andere gevallen is sprake van verkrachting. 'Dit is echt de laatste weken allemaal losgekomen.'

Ook Jelle Brandt Corstius maakte gisteren bekend dat hij aangifte heeft gedaan van verkrachting. De publicist schreef onlangs in Trouw dat hij in het begin van zijn carrière is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. De door hem beschuldigde tv-producent spreekt de beschuldiging tegen.

De nationale politie kan niet bevestigen dat er een plotselinge toename in het aantal aangiftes is. 'Tot en met september was daar in elk geval geen sprake van', reageert woordvoerder Joop Kemperman. 'Maar we zijn de cijfers van de laatste weken nog aan het uitzoeken.' #MeToo begon in oktober met onthullingen over het seksuele wangedrag van Hollywood-filmproducent Harvey Weinstein.

Uit onderzoek blijkt dat slechts in een fractie van de gevallen aangifte wordt gedaan van seksueel geweld. De emotionele drempel is buitengewoon hoog, en het oplossingspercentage erg laag. De afgelopen jaren leek de aangiftebereidheid bovendien te dalen. Zo werden in 2016 maar 1505 verkrachtingen geregistreerd. In slechts 300 gevallen werd een misdrijf opgelost.

Voorzitter Pieter van Vollenhoven van het Fonds Slachtofferhulp pleit voor een aparte organisatie, los van de politie, om beschuldigingen van seksuele intimidatie te onderzoeken. Bij RTL Nieuws zei hij dat zo'n instantie dan moet bepalen 'of het waar is of dat het om een onjuist bericht gaat'.


Dit schreven we eerder over #MeToo

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

'Ik heb het gedaan'
Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie.

Sarah Sluimer reageert in dit opiniestuk op #MeToo: We beschermen ze, de mannen
'Het schuurt dat ik ooit met je werkte en me toen regelmatig ongemakkelijk voelde bij de toon van je nachtelijke smsjes en ellenlange mails. Iets dwingerigs, iets hijgerigs.'

Lezersbrieven over seksisme: 'Ik ken geen vrouw die niet 'me too' kan zeggen'
In mijn eigen omgeving is geen enkele vrouw die niet 'me too' kan zeggen, schrijft een lezer. Dat gedrag wordt met de paplepel ingegoten, stelt een ander. En geeft onthutsende voorbeelden.

#MeToo haalt seksueel geweld uit de taboesfeer, maar lost het het probleem ook op?
Een analyse en drie vrouwen die hun verhaal doen. (+)

Meer over