Opinie

'Mannen, wat bezielt jullie?'

Seksueel misbruik blijkt geen zaak van celibatair gefrustreerden of enge zonderlingen. Het is veel erger; het lijkt tamelijk gewoon, zegt Malou van Hintum.

Een folder van de commissie-Samson, speciaal voor jongeren. Beeld ANP

Kinderen in tehuizen worden drie tot vier keer vaker slachtoffer van seksueel misbruik dan kinderen die thuis wonen, schrijven
Leidse wetenschappers in een rapport voor de commissie-Samson. Voor jongeren met een licht verstandelijke handicap is dat risico zelfs tien keer groter.

De commissie-Samson is door de Tweede Kamer ingesteld om het misbruik van kinderen in pleeggezinnen en tehuizen te onderzoeken. Schrokken we al van de bevindingen van de commissie-Deetman (die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzocht), het lijkt erop dat de commissie-Samson het laatste restje vertrouwen in opvoeders van kinderen wegneemt.

Celibaat
Wat is er aan de hand met de mannen - en vrouwen, maar die lijken in de minderheid - die van hen afhankelijke, kwetsbare kinderen misbruiken? Over de katholieke kerk was het oordeel snel geveld: dat krijg je ervan, met dat celibaat. Maar die verklaring voldoet niet voor het misbruik in tehuizen en pleeggezinnen.

Intussen maakt de beerput die in België is opengetrokken, duidelijk dat vrouwen die in de jaren zestig, zeventig en tachtig bij de omroep, in ziekenhuizen, universiteiten en in de politiek werkten, veelvuldig slachtoffer waren van seksuele intimidatie en seksueel misbruik.

Dan is er nog het 'huis, tuin en keuken'-misbruik: de vaders die zich vergrijpen aan hun dochters. De Oostenrijker Josef Fritzl, die zijn dochter Elisabeth 24 jaar lang opsloot in een kelder onder zijn huis en misbruikte, is een extreem voorbeeld van het 'gewone' misbruik dat veel meer vrouwen en kinderen treft.

Enge zonderling
Voor elk nieuw geval van misbruik dat we horen, is een passende verklaring. Wat die verklaringen gemeen hebben, is dat het steeds om 'uitzonderingen' gaat. Situaties of gevallen die op zichzelf staan. Het gaat om zieke geesten of extreme omstandigheden die niet lijken op gewone mensen in de gewone wereld.

Maar zo langzamerhand zijn er te veel uitzonderingen om dat vol te houden. Seksueel misbruik wordt niet gepleegd door enge zonderlingen in extreme situaties. En het lukt ook niet meer om seksueel misbruik te verklaren uit een specifieke omstandigheid - of het moet de omstandigheid zijn dat de slachtoffers altijd in een ondergeschikte, vaak kwetsbare positie zitten. Zoals alle kinderen, en heel veel vrouwen.

Beschikbaar
Het lijkt erop dat er onder ons vele DSK's zijn, op allerlei mogelijke plekken. Mannen die vinden dat ze recht hebben op een kinder- of vrouwenlichaam, en zich dat toeëigenen. Mannen - en soms ook vrouwen - voor wie de liefdevolle wederkerigheid die lichamelijke en seksuele intimiteit zou moeten kenmerken, niet bestaat. Ze gebruiken een ander lichaam alleen om hun eigen driften op bot te vieren, en hun machtspositie om dat lichaam voor hen beschikbaar te houden.

Nu blijkt dat schrikbarend veel mannen dit op schrikbarend veel plekken doen, wil ik graag weten waarom. Wat bezielt jullie?


Malou van Hintum is columniste voor vk.nl

 
Seksueel misbruik wordt niet gepleegd door enge zonderlingen in extreme situaties. Zo langzamerhand zijn er te veel uitzonderingen om dat vol te houden.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.