Mag ik je tieten zien? liet goed zien hoe wijdverspreid sexting is en hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn van onze schaamtecultuur

TV-recensie Haro Kraak

In Mag ik je tieten zien? kijkt een slachtoffer van sexting de dader recht in zijn ogen.

De naaktfoto van Tyany was door haar hele familie gezien: moeder, ooms, neven - iedereen. Ook de hele school had de foto al bekeken. Er werden zelfs appgroepen aangemaakt, waaraan zij werd toegevoegd, om haar gezamenlijk kapot te maken. Ze schaamde zich diep en was bang door haar familie afgestoten te worden.

Misschien, dacht ze, is het beter als ik dood ben. Ze ging naar de 32ste verdieping van een flatgebouw in de buurt en sprong.

Het verschil met andere verhalen waarbij het verspreiden van naaktfoto's tot zelfmoord leidde, zoals bij de 14-jarige Onur uit Enschede eerder dit jaar, is dat Tyany de sprong overleefde. Ze landde op de 10de verdieping op een laag mos, brak haar nekwervels en meerdere botten, maar herstelde volledig.

Dinsdag vertelde ze erover op NPO 3 in de eerste aflevering van Mag ik je tieten zien? en voorafgaand, geflankeerd door presentatrice Tatum Dagelet, in De Wereld Draait Door. Tyany straalde en sprak zonder schroom. Anders dan de vrijgevochten volwassenen had ze een conservatieve oplossing voor het probleem: het versturen van naaktfoto's verbieden onder de 18.

Beeld uit Mag ik je tieten zien?

Mag ik je tieten zien? - wat een erbarmelijk ludieke titel weer - liet goed zien hoe wijdverspreid sexting is en hoe desastreus de gevolgen kunnen zijn van onze schaamtecultuur. 'We moeten meer over de daders praten', zei seksuoloog Rik van Lunsen. 'Over de klootzakken die de foto's verspreiden.'

Dat advies nam het programma meteen ter harte. Er vond een ontmoeting plaats tussen Tyany en de jongen die haar foto online had gezet, Mauro. Hoewel hij niet verder kwam dan wat gestamel - 'Ik ben niet echt een prater' - was het dapper dat hij op beeld wilde en goed om te zien dat Tyany hem recht in het gezicht kon aankijken, terwijl ze zei: 'Dus jij dacht: ik verneuk haar leven even?'

Een confrontatie met een dader vond ook plaats in De slet van 6 VWO, een webserie van Avrotros waarvan woensdag de laatste aflevering online kwam. Laura (Lisa Zweerman) probeert in de serie erachter te komen wie haar wil afpersen met wraakporno. Is het Mitchell, aan wie ze eerder een naaktfoto stuurde die uitlekte? Of heeft iemand haar gehackt?

De afleveringen zijn extreem kort voor drama, maar zo'n 5 minuten, en slaan aan op YouTube, waar ze rond de 200 duizend kijkers trekken. Het acteerwerk is bij vlagen tenenkrommend, maar het scenario, van de 27-jarige Manju Reijmer, zit strak in elkaar, met behendige cliffhangers en plotwendingen.

Je moet wel tegen een drammerige moraal kunnen. De cast is perfect divers, inclusief een transgender leerling, gespeeld door model Quincy Sedney, en de rode draad is de empowerment van een slachtoffer die het heft in eigen hand neemt en de schaamte van zich afwerpt. Of dat in de echte wereld ook zo zou gaan, kun je betwijfelen, maar gelukkig hoeft fictie zich daar niets van aan te trekken.

Meer over