'Maak apart loket voor economische fortuinzoekers'

Wie naar Nederland komtop zoek naar werk, zou zich aan een ander loket moeten kunnen melden dan wie asiel komt vragen....

Voorzitter Kraaijeveld-Wouters van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft dit donderdag voorgesteld. Het COA is onderdeel van het ministerie van Justitie.

Kraaijeveld sprak gisteren in Scheveningen op een congres over de nieuwe Vreemdelingenwet. Die wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. De COA-voorzitter wil een proef van vijf jaar. Het aantal op te nemen arbeidsmigranten moet worden gelimiteerd.

Kraaijeveld hoopt dat door haar aanpak het aantal asielzoekers aanzienlijk zal verminderen. Veel van de huidige asielzoekers hebben geen goed vluchtverhaal en komen hier veelal vanwege economische motieven.

Staatssecretaris Cohen van Asielzaken voelt niets voor het voorstel. Volgens hem komen de arbeidsmigranten uit andere landen dan de asielzoekers. Onderzoek dat is gehouden in Canada zou dat bewijzen.

Cohen wijst erop dat de Vreemdelingenwet voor arbeidsmigranten niet hoeft te worden ge wijzigd. Nu al bestaat 60 procent van de vreemdelingen uit niet-asielzoekers. Dat zijn voornamelijk vreemdelingen die zijn uitgenodigd om te werken of komen in het kader van de gezinshereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.