'Leger martelde en doodde burgers O-Timor'

De zes Oosttimorezen, die op 12 januari tijdens een militaire actie door het Indonesische leger werden doodgeschoten, waren geen gewapende guerrillero's, zoals het leger beweerde, maar ongewapende burgers....

AFP, Reuter, AP

JAKARTA

'Het veiligheidsapparaat heeft zich schuldig gemaakt aan intimidatie en martelingen. Het had opdracht gekregen om bekentenissen los te krijgen van de zes', zei NCHR-voorzitter Ali Said. Door hen dood te schieten heeft de plaatselijke legereenheid de wet overtreden, zo luiden de bevindingen van de commissie, die gedurende twee weken onderzoek heeft gedaan op Oost-Timor.

Verder is er volgens de commissie geen enkel bewijs dat de vermoorde Oosttimorezen aanhangers waren van de afscheidingsbeweging Fretilin.

Het oordeel van de commissie, die in 1993 werd opgericht met steun van de Indonesische regering, wordt beschouwd als verrassend hard, vooral gezien de officiële status van de commissie. Eigen onderzoeken door de machtige legertop worden door de commissie terzijde geschoven.

Hoewel het leger al had toegegeven dat er bij de militaire operatie fouten zijn gemaakt, werd tot nu toe volgehouden dat twee van de Timorezen guerrilla-strijders waren, en de andere vier sympathisanten. Mensenrechtenorganisaties en de plaatselijke bevolking hebben dit steeds tegengesproken.

Legercommandant generaal Feisal Tanjung heeft aangekondigd dat hij de verantwoordelijke soldaten streng zal straffen als ze schuldig worden bevonden.

Het incident had plaats in Liquiza, ten westen van de Oosttimorese hoofdstad Dili, en leidde tot grote internationale verontwaardiging. De annexatie door Indonesië van Oost-Timor, in 1975, is nooit door de Verenigde Naties erkend.

De Indonesische regering heeft woensdag verontwaardigd gereageerd op een ander rapport, dat van de VN-rapporteur Bacre Waly Ndiaye naar de achtergronden van een incident in de Oosttimorese hoofdstad Dili, in 1991.

Een onbekend aantal mensen kwam om toen Indonesische troepen het vuur openden op betogers die demonstreerden voor de onafhankelijkheid van Oost-Timor. Bij onderzoeken door het leger werden slechts negentien lichamen gevonden, en het officiële dodental wordt op hooguit 50 gesteld. Waly Ndiaye stelt echter dat het werkelijke dodental 230 zou kunnen zijn. Bovendien had de schietpartij volgens hem voorkomen kunnen worden.

Regeringswoordvoerder Irawan Abidin noemde het rapport van Waly Ndiaye gisteren 'unfair', en zei dat de onderzoeker geen evenwichtig beeld van de gebeurtenissen had geschetst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.