Koenders: internationale conflicten prioriteit

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, gaat zich allereerst richten op 'de internationale conflicten waar Nederland bij betrokken is', in Mali en Irak. Dat zei hij vandaag in een korte persverklaring op zijn ministerie, nadat hij formeel het stokje had overgenomen van Frans Timmermans, die Europees commissaris wordt.

Koenders leidde in de afgelopen tijd de VN-vredesmissie in Mali en hij hoopt dat die ervaring kan helpen bij de manier waarop hij omgaat met de internationale strijd tegen IS. Ook in Mali was volgens Koenders een conflict dat te maken had met mensen die zich gemarginaliseerd voelden, maar ook met extremisme en de inzet van militaire middelen. 'Dat is erg ingewikkeld. Ik hoop daarin de komende weken een bijdrage te leveren, dat het zich in de goede richting ontwikkelt', zei hij.

'Het stokje is nu aan mij. Dat is een grote verantwoordelijkheid en ook niet een eenvoudige klus', zo zei Koenders. Hij merkte op dat in zijn afwezigheid 'de positie van Nederland in de wereld is veranderd'. 'Veel mensen maken zich zorgen over conflicten aan de rand van Europa, extremisme en mensenrechten, ik deel die zorgen', aldus de minister. Hij kondigde aan volgende week zijn Franse en Duitse collega-ministers te zullen ontmoeten.

Bert Koenders arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken voor een gesprek met premier Mark Rutte. Beeld anp

Beëdigd door de koning

Koning Willem-Alexander heeft Koenders vanochtend beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde in paleis Noordeinde in Den Haag. De 56-jarige Koenders ging eerder op de ochtend langs bij premier Mark Rutte voor een 'sollicitatiegesprek'.

Het is de tweede keer dat Koenders aan de slag gaat op Buitenlandse Zaken. Van 2007 tot 2010 was hij minister voor Ontwikkelingssamenwerking, in het vierde kabinet-Balkenende. Nu hij minister wordt, legt Koenders per direct zijn functie bij War Child neer. Daar was hij lid van de Raad van Toezicht.

Timmermans heeft vandaag 'op de meest eervolle wijze' ontslag gekregen van de Koning, liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten.

Dat Koenders Timmermans zou opvolgen, werd al langer verwacht. Eerder deze week werd het helemaal duidelijk toen de Rijksvoorlichtingsdienst bekendmaakte dat hij vandaag als kandidaat-minister zou worden ontvangen door Rutte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.