'Klim over het hek naar een nieuw leven'

Honderden Afrikaanse mannen bestormden met zelfgemaakte ladders het hek tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla. Het grote risico op verwondingen namen zij voor lief....

Zwijgend zitten de honderden Afrikanen naast elkaar,samengepakt tegen de muur van het politiebureau van Melilla.Verdwaasd, vermoeid, maar bovenal gelukkig. Hier wilden ze zijn,of ze nou uit Mali, Kameroen of Guinee komen. Hier begint huntoekomst. En geen enkel hek dat hen hiervan kon afhouden.

In de nacht van zondag op maandag hebben ze de sprong naarMelilla gewaagd, met zelfgemaakte ladders, om de metershogeafrastering tussen Marokko en de Spaanse enclave te beklimmen.Met lappen om de handen zodat het prikkeldraad niet te diep inhun vlees zou snijden. Met zevenhonderd wanhopige Afrikaansejongens en mannen tegelijk, om hun kansen op succes te vergroten.

Hun bestorming was nu eens niet uitgevoerd vanuit de bossenbij Rostrogordo, vanuit de kleine kampementen die vorige week alsuitvalsbases dienden voor twee grote aanvallen van Afrikanen opMelilla. Die zijn de voorbije dagen door de Marokkaanse politieuitgekamd. En de Spanjaarden hebben aan hun kant van de grenstientallen extra militairen ingezet voor patrouilles.

Ditmaal was de Afrikaanse aanval een paar kilometer verderop,op een steenworp afstand van de zwaarbewaakte grensovergang; bijhet deel van dit ruim tien kilometer lange hek dat van drie naarzes meter is verhoogd. Dit om de immigranten te ontmoedigen en vooral om hen buiten Europa te houden.

Deze vroege ochtend waren ze echter niet te stoppen. DeMarokkaanse bewaking was weg. De Spaanse wachters waren in deminderheid.

Hoe ze dat wisten? Nene Sanoko (27) uit Mali haalt deschouders op. Een gerucht. Zijn vriend Toumanie Toubie (24) houdthet op een gevoel. 'We wisten dat we een kans hadden en hebbendie gegrepen.'

Vlak voor vijf uur 's ochtends zijn ze massaal tegen het hekopgesprongen. Terwijl de een probeerde te klimmen, trachtte deander het hek naar beneden te halen. 'Op sommige plekken was hetzo druk, dat je een ander stuk hek moest zoeken', vertelt IssaCamara. 'Op een gegeven moment hingen we met zoveel mensen aanhet hekwerk dat een gedeelte naar beneden is gekomen.'

Een blik op het ijzeren hek, ter hoogte van de zogehetenBarrio Chino, vat Camara's verhaal van de aanval samen. Stukkenmetaal liggen er verwrongen bij. Kapotgescheurde jassen en truienhangen aan het prikkeldraad. Naast het hek liggen in de haastverloren schoenen. Er omheen zijn veel anonieme bloedspatten teontwaren.

Want deze bestorming was extreem gewelddadig, verzekerenSpaanse agenten. Veel Afrikanen gooiden met stenen.

Anderen sloegen en beten van zich af in een desperate pogingMelilla binnen te dringen. Geen van de 350 Afrikanen die hetvannacht uiteindelijk is gelukt, ontkent dat.

Een van hen, Toumanie Toubie, verklaart: 'We hadden geen keus.We willen leven. En alleen aan deze kant van het hek is datmogelijk.'

Lees verder op pagina 4, kolom 7

Opvang Melilla bomvol

Vervolg van pagina 1

Een busje rijdt de parkeerplaats van het politiebureau op, omeen nieuwe groep pas gearriveerde 'springers' naar de tijdelijkeopvang voor immigranten (CETI) in Melilla te vervoeren. Demeeste Spaanse agenten spreken nauwelijks Frans en proberen metdrukke gebaren duidelijk te maken dat er ingestapt moet worden.

Ruim 120 Afrikanen zijn vannacht gewond geraakt bij debestorming van het hek. Veel van hen hebben slechts lichteschaafwonden. Een aantal van hen is er heel wat erger aan toe.Ze hebben doorgesneden pezen aan het prikkeldraad overgehouden,of verstuikte enkels en gebroken voeten als gevolg van demetershoge val vanaf het hek.

Met een van pijn verwrongen gezicht hinken ze naar het busje.Als zeven man zijn ingestapt gaat de schuifdeur dicht. Vijfminuten later komt het busje aan bij de poort van de CETI. Daarmoeten ze opnieuw wachten, totdat de registratie van de vorigezeven Afrikanen is geregeld. Maar ook tot ze bij de opvang wetenwaar ze deze nieuwe mensen toch moeten plaatsen.

De tijdelijke opvang voor immigranten van Melilla zit namelijkvol. Overvol. Hier hadden de bestormingen van de laatste tijd al toe geleid. Vooral na de grootste aanval in de historie van destad. Ruim vijfhonderd Afrikanen wisten op één dag de Spaanseenclave in Marokko binnen te dringen. Het gevolg: de 450opvangplaatsen van de CETI waren lang niet toereikend voor debijna negenhonderd Afrikanen.

In een poging het probleem op te lossen, besloten de Spaanseautoriteiten honderd immigranten naar het vasteland te vliegen, om ze daar op te vangen. Intussen hebben het Rode Kruis en hetSpaanse leger koortsachtig gewerkt aan het neerzetten van extratenten. Zondag stonden de laatste tenten op hun plek. Die zouden513 immigranten een opvangplek moeten bieden. Maar vannachtzijn weer 350 Afrikanen over het hek gesprongen, klaagt eenmedewerker.

De bewoners van de CETI lijken daar niet mee te zitten,evenmin als de zeven nieuwelingen. Die zoeken liever naarbekenden. Een Malinese man steekt zijn duim op naar Toure Adama(27). Die tovert een enorme grijns op zijn gezicht. Het isgelukt!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.