'Kabinet moet besluit nemen over hulp aan zieke illegaal'

Het kabinet moet ziekenhuizen helpen bij hun beslissing welke zieke illegalen wel en welke niet moeten worden geholpen. De bewindslieden Cohen (Justitie) en Borst (Volksgezondheid) moeten een gedragslijn opstellen voor ziekenhuizen waarin staat hoe zij moeten omgaan met de hulpverlening aan illegalen....

Dat zegt D66-Kamerlid B. Dittrich in reactie op de noodkreet van de Amsterdamse specialist Danner zaterdag in de Volkskrant. Dittrich is ook bestuurslid van het Aidsfonds. Danner waarschuwde dat het aantal illegalen dat met het aids-virus is geïnfecteerd, snel toeneemt.

Danner kan hen goed behandelen, maar het Academisch Medisch Centrum waar hij werkt, krijgt de kosten niet vergoed omdat illegalen geen recht hebben op medische behandeling. Slechts bij acute medische noodzaak mag de arts volgens de wet medische hulp verlenen. Mensen die zijn besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt, verkeren lang niet altijd in levensgevaar.

Het leven van de geïnfecteerde kan evenwel aanzienlijk worden gerekt bij regelmatige behandeling. Die behandeling is wel in Nederland en andere westerse landen te verkrijgen, maar niet in Afrika. Daar is de levensverwachting van seropositieven aanzienlijk lager.

Dittrich wil vasthouden aan de Koppelingswet, die bepaalt dat alleen in uitzonderlijke gevallen illegalen medische hulp krijgen. Hij vreest dat er veel zieken uit de Derde Wereld naar Nederland komen als bekend wordt dat ze gratis medisch worden behandeld.

'Maar over behandeling voor mensen die zijn besmet met het aids-virus kun je discussiëren', vindt Dittrich. 'Als iemand bijvoorbeeld kersvers uit Afrika komt, nooit medicijnen heeft geslikt om het virus af te remmen, dan zou je wel een tijdje kunnen behandelen.' Dittrich wil nu dat Borst en Cohen de ziekenhuizen gaan bijstaan in de beslissingen over wie wel en wie niet. 'De oproep van Danner moet voor Cohen reden zijn eens goed over dit probleem na te denken.'

De zaak is actueel omdat een Somalische asielzoekster vanwege haar HIV-besmetting geen verblijfsvergunning heeft gekregen. Volgens haar advocaat heeft de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) voor het eerst zo iemand een vergunning geweigerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.