'Juist door op je bek te gaan, word je een betere fotograaf'

De smaak van Jan Willem Kaldenbach (57), fotograaf.

Beeld Valentina Vos

Hoe was het om vóór de lens te staan?

'Eigenlijk ging het beter dan ik had verwacht. De fotograaf gaf instructies die ik normaal zelf geef.'

Beeld Valentina Vos

Bijzondere laarzen.

'Ze zijn van Dolce & Gabbana. Het is eigenlijk een triest verhaal: ze komen uit een nalatenschap. Toen de man van een vriendin was overleden, wilde ze zijn mooie laarzen niet zomaar wegdoen. Ze weet dat ik een laarzenfreak ben, dus toen ik erfde ik vier paar.'

Wat doe je op dit moment?

'Ik doe de fotografie voor een boekje over craft beer. Ik maak portretten van brouwers die ambachtelijke biertjes maken. Daarvoor ga ik langs bij 25 kleine brouwerijen in de Randstad. Voorafgaand aan dit project was ik niet zo van de speciaalbiertjes. Doe mij maar een gewoon pilsje, dacht ik altijd. Nu begin ik er een smaak voor te ontwikkelen. Als brouwers zo enthousiast over hun bier vertellen, moet ik natuurlijk wel proeven.'

Mijn stijl

Fototip: 'Heb je even? Het belangrijkste is dat je fotografie leert door het veel te doen. Juist door op je bek te gaan, word je een betere fotograaf. Het gebruik van daglicht is ook belangrijk. Als ik geen daglicht kan gebruiken, probeer ik het met kunstlicht te imiteren.'

Beste moment van de dag: 'Dat varieert van dag tot dag. Ik ben geen ochtendmens. Ik kom pas na tien uur 's ochtends, na een paar bakken koffie op gang.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.