'Je ziet de contouren van de gymzaal nog, het is een bak die 90 centimeter onder het maaiveld ligt'

Binnenkijken bij Job Zwaal en Joyce van Lanen

Job Zwaal en Joyce van Lanen lieten een oude gymzaal ombouwen tot kleurig woonhuis. Een ingrijpende klus, maar: 'Ik zou het zo weer doen.'

Beeld Jansje Klazinga

Wie?

Job Zwaal (41), Joyce van Lanen (39), Felix (8) en Oscar (6).

Wat doen ze?

Hij is beleidsadviseur, zij is psychosociaal therapeut.

Waar?

De gymzaal van een voormalig schoolpand in Amsterdam-Oost.

Jullie wonen in een oude school. Hoe is dat gegaan?

Joyce van Lanen: 'We woonden al in Betondorp en hoorden dat deze school opgeheven zou worden, want onze oudste zoon zou hier eigenlijk naar school gaan. Samen met onze buren hebben we toen het plan bedacht om hier een horecagelegenheid te krijgen, omdat we die misten in deze buurt. We hebben daarvoor met een soort clusterbommail allemaal projectontwikkelaars en ondernemers aangeschreven. We kregen al snel een reactie: of we wel wisten dat het pand een woon-bestemming had? Daar hadden we nog helemaal niet aan gedacht. We zijn toen gaan praten met de projectontwikkelaar en hebben besloten met hem in zee te gaan. Samen met de buren hebben we ons ingeschreven. En toen waren we ineens in de race voor een huis.'

Hoe verliep dat proces?

'Omdat we al actief waren in de buurt en een goed plan hadden, werden wij uitgekozen. We zochten er mensen bij en de projectontwikkelaar stond voor een belangrijk deel garant voor de financiering. Wij konden meedenken in het proces, maar de ontwikkelaar hakte de knopen door. Dat was soms lastig, maar het voorkwam ook dat er spanningen zouden ontstaan binnen de bewonersgroep. Nu, ruim vier jaar later, zitten in het oude schoolpand acht huishoudens. Wij wonen in de gymzaal.'

Het is flink hoog.

'Ja, het plafond is ruim 4 meter hoog. We hebben er over nagedacht om twee woonlagen te maken. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de hoogte te accentueren. Job heeft bedacht dat de zichtlijn van achteren naar voren de basis moest worden. Het was echt een samenspel: met een maquette waren we samen met de architect aan het schuiven met hoekjes, kamers en kleuren. Een leuk proces, ik zou het zo weer doen.'

Wat zien we nog van de oude gymzaal?

'Je ziet de contouren van de zaal nog, het is een bak die 90 centimeter onder het maaiveld ligt. Aan de rode balken door het huis heen hingen de ringen en de klimtouwen. Die bundel touwen konden we wegens brandveiligheid helaas niet laten hangen. Maar de gymzaal leeft voort, want de ruimte nodigt echt uit om te spelen. De kinderen rennen van hot naar her en spelen graag op de trap. De woonkamer is hun favoriete ruimte in het huis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.