Opinie

'Je vraagt je af waarom de G500 niet veel eerder is bedacht'

De gevestigde orde schuift zijn rekeningen door naar generaties die nog geboren moeten worden. Het werd dus hoog tijd voor een plan als dat van G500, schrijft Sheila Sitalsing.

Screenshot site G500.

Er zijn mensen die schamperen dat de jongens en meisjes van G500 nog niet droog achter de oren zijn, dat ze imaginaire probleempjes agenderen waar 'gewone' werkende jongeren helemaal niet mee bezig zijn, dat hun kletspraatjes alleen interessant zijn voor bereisde, hoogopgeleide uitwisselingsprogrammastudentjes.

Die mensen zijn abuis.

G500, een nieuw jongerenplatform dat de oude politiek gaat openbreken, is zo ongelooflijk hard nodig, dat je je afvraagt waarom het niet veel eerder is bedacht. Vuistdiep zit de lobby der gevestigde belangen in het politieke bestel, van links tot rechts. Al sinds mensenheugenis zorgt die lobby ervoor dat rekeningen worden doorgeschoven naar mensen die geboren moeten worden, opdat de mensen aan de macht zich verzekerd weten van hun baantjes, hun met gratis geld gefinancierde huizen en hun recht te stoppen met werken met nog zo'n vijftien tot twintig jaar volledig betaalde ledigheid in het vooruitzicht.

Heel veel van wat in Den Haag bedacht wordt, en van wat ze nu in het Catshuis aan het bekokstoven zijn, heeft grote gevolgen voor de verdeling tussen generaties. Meestal loopt dat uit op: voor ons die aan de goede kant staan van de pensioenpotten een klein beetje meer dan voor de kinderen die toch nog niet kunnen lezen of op de tegenpartij kunnen stemmen. Je verwacht het niet.

Sommigen zijn ooit goed begonnen. Maar ze werden ouder en gingen vanuit villa's op de Veluwe roepen dat vergrijzing een imaginair probleem is.

Je kunt uit protest de rekening terugsturen, stempel 'imaginair' erop. Je kunt een politieke jongerenpartij oprichten en gaan folderen op de markt in Pijnacker, gezellig naast de LHB (Lijst Hero Brinkman). Je kunt in een morsig tentje een plein gaan occupyen en opgewekt 'wat zijn we goed bezig hè?' roepen tegen de langs schuifelende zwervers. Je kunt kwade stukken schrijven in een krant die geen hond meer leest. Je kunt op het Malieveld gaan staan, met zo'n hesje en een fluitje en zeggen dat je demonstreert.

Of je kunt doen als Sywert van Lienden, veel te slim en serieus voor zijn 21 jaar, en nu al de held van de generatiestrijd. Hij bedacht G500, waarmee hij keihard wil infiltreren. Met minimaal 500 jongeren wil hij lid worden van zowel het CDA, als de PvdA en de VVD. Zo afgekalfd is daar inmiddels het ledenbestand, dat het volgens zijn berekeningen moet lukken om met die 500 man de G500-agenda door te drukken op bijvoorbeeld partijcongressen.

Er zitten rechtse plannen tussen (alle aangegane staatsschulden verplicht binnen tien jaar terugbetalen). Er zitten linkse dingen tussen (zzp'ers de sociale zekerheid in dirigeren). Er zitten dingen in die we allang hadden moeten doen (generatierekeningen binnen pensioenfondsen, zodat graaizuchtige ouderen niet langer de jongeren kunnen bestelen). Er zit naïeve gekkigheid in (in de Grondwet iets opnemen over spreiding van welvaart tussen generaties als puntje van zorg). Er zit gevaarlijke onzin in (rijke bejaarden laten meebetalen aan hun eigen zorg). Er zitten dingen tussen die het insider-outsiderprobleem nog onvoldoende oplossen (lange, tijdelijke arbeidscontracten in plaats van openbreken van het ontslagrecht). Met wat bijvijlen een prima begin dus voor een serieus generatiedebat.

Sywert belooft dat het ze niet om het pluche gaat. Daar gaan we hem aan houden. En dan nu allemaal een tientje storten. Doe het voor de kinderen.

Sheila Sitalsing is columnist voor de Volkskrant

 
Je kunt op het Malieveld gaan staan, met zo'n hesje en een fluitje en zeggen dat je demonstreert. Of je kunt doen als Sywert van Lienden, veel te slim en serieus voor zijn 21 jaar, en nu al de held van de generatiestrijd.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.