Je moet het echt willen

Klaar met je gymnasium, en dus studeren. Maar wat? Lisette de Groot koos voor medicijnen, maar had daarvoor een verkeerd vakkenprofiel....

`Toen ik in de derde klas van het gymnasium moest kiezen voor een eindexamenprofiel, wist ik helemaal niet wat ik moest gaan doen`, vertelt Lisette de Groot (19). `Ik was niet echt bèta, meer een alfa, en de exacte vakken gingen in de derde niet zo goed. Maar ik wist niet wat ik wilde gaan studeren, laat staan worden. Toen heb ik maar voor economie en maatschappij gekozen.`

Lisette haalde het gymnasium, met dat E + M-profiel, in zes jaar, maar nu, ruim een jaar later, studeert ze geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, een studie waarvoor je echt een exact profiel moet hebben. Rara, hoe kan dat? In een koffiehoek van de medische faculteit in het Academisch Medisch Centrum vertelt ze hoe ze er alsnog achter kwam wat ze wilde worden en hoe ze de niet op elkaar passende opleidingen wist te verbinden.

`Ik had dus gekozen voor E + M, en had daarbij scheikunde en biologie meegenomen om de mogelijkheden wel breed te houden. Maar scheikunde liet ik al heel snel vallen, na een dramatisch cijfer voor de eerste toets.

`Toen ik in de vijfde en zesde klas naar de open dagen van allerlei opleidingen ging, was er eigenlijk niets waarvoor ik warmliep. Ik ben bij economie geweest, bij een internationale business-opleiding, bij Italiaans, bij rechten en zelfs bij Latijn. Nergens ging ik met een goed gevoel weg, ook vanwege de beroepsmogelijkheden van die studies.

`Uiteindelijk ging ik met een vriendin mee naar Rotterdam, zij wilde daar medicijnen gaan studeren. Die studie had ik wel in mijn achterhoofd gehad, omdat ze op zich wel bij me past: een beetje wetenschappelijk maar ook praktisch, iets met zorg, en sociaal. Ik vind het fijn mensen te helpen. En daar op het Erasmus Medisch Centrum sprong de vonk wel over.

`Nu wist ik wat ik wilde, maar ook dat ik het met mijn eindexamenprofiel niet kon gaan doen. Ik ben meteen op internet gaan rondkijken hoe ik daar een mouw aan kon passen. Al snel bleek dat ik echt al die exacte vakken gehaald moest hebben. Alleen in België zou ik misschien met een toelatingstoets kunnen beginnen. Maar dan zou ik die nog met heel veel zelfstudie moeten voorbereiden, en ik had echt begeleiding nodig.

`Op het internet kwam ik al snel het James Boswell Institute (JBI) tegen. Daar in Utrecht blijken ze een soort standaardpakket aan te bieden voor mensen als ik, die een exacte studie willen doen zonder daarvoor het vereiste diploma te hebben.

`Het jaar na mijn eindexamen heb ik dus helemaal gespendeerd aan het halen van de vakken die ik miste: wiskunde B1, biologie 2, natuurkunde en scheikunde. De mensen van het JBI hebben het rooster zo gemaakt dat je nergens met overlappingen te doen krijgt. Het zit goed in elkaar, de docenten zijn goed, de uitleg is prima en ze hebben een goede examenvoorbereiding.

`Ik slaagde uiteindelijk met tienen voor wis- en scheikunde en negens voor biologie en natuurkunde. Ik zou deze route wel aanraden aan mensen die iets tekortkomen in hun profiel. Maar het is intensief, dus je moet het wel echt willen. Ik vond het reizen vanuit Leerdam heen en weer nog het zwaarst, ik was `s avonds vaak heel laat thuis. En er was ook iemand bij uit Deventer, die was tweeënhalf uur onderweg.

`Intussen had ik me opgegeven voor geneeskunde. Jammer genoeg moest dat met mijn oude vwo-cijfers, anders had ik een hoger lotingsnummer gekregen, maar ik werd toch ingeloot. Tot nu toe is de studie wat ik ervan verwacht had, en door een jaar veel zelfstandig studeren heb ik ook wel een voorsprong op veel medestudenten, denk ik.

`Ik denk wel eens dat het beter zou zijn als iedereen die het zou kunnen een bètapakket nam. Dan kun je tenminste overal terecht. Het is zo moeilijk om al vroeg te weten wat je precies wilt. Maar ik heb van dit jaar veel geleerd. Als ik meteen een exact profiel had gekozen, had ik waarschijnlijk niet zulke hoge cijfers gehaald. Dus als ik terugkijk, vind ik niet dat ik een jaar verloren heb. Eigenlijk heb ik nooit ergens spijt van.`

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.