Opinie

'Islamitische scholen in Nederland niet wenselijk, maar goed dat ze bestaan'

Waarom alleen vrijheid voor onderwijs voor groeperingen die dezelfde normen en waarden hebben als u?, reageert Mayke de Cock op Joost Eerdmans in #HetDuel van vorige week.

Ouders van leerlingen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun verlaten een informatiebijeenkomst op een filiaal aan het Afrikaanderplein. Beeld anp

Met een zucht, een kreun en gedachten als 'is deze discussie niet al honderden keren gevoerd?' heb ik uw opinie-artikel gelezen. U betoogt hierin dat er geen plek is voor islamitische scholen in Nederland, baseert zich hierbij op de examenfraude op de Ibn Ghaldoun school in Rotterdam en stelt dat 'de meest essentiële vraag wordt overgeslagen: Wat is het nut van islamitisch onderwijs in Nederland?'

Ik kan u vertellen waarom deze vraag overgeslagen wordt: het frauderen met examens op deze school is allerminst vanzelfsprekend verbonden aan het feit dat deze school zich baseerde op islamitische waarden. Nimmer heb ik van een vers in de Koran gehoord waarin staat dat dergelijke praktijken door de islam worden goedgekeurd of een moslim deze fraude refererend aan zijn/haar religie horen verdedigen.

School als representatie van het land
Hoewel uw redenering op zijn minst twijfelachtig te noemen is, brengt u wel een interessant en belangrijk vraagstuk naar voren. Zijn islamitische scholen in Nederland wenselijk? U vindt van niet en gek genoeg ben ik het met u eens. Naar mijn mening zouden kinderen op moeten groeien in een omgeving die zoveel mogelijk een representatie is van het land waarin zij (later gaan) wonen en werken.

De school bereidt hun leerlingen dan voor op het werken en wonen in een diverse samenleving die Nederland is. Openbare scholen passen in dit plaatje en islamitische scholen inderdaad, evenals christelijke, joodse en anderen niet-openbare scholen niet.

Vrijheid van onderwijs
Hoewel u en ik het eens blijken te zijn over tenminste één zaak, verschillen we van mening over een andere. Anders dan u, vind ik dat ook moslims zich mogen beroepen op de vrijheid van onderwijs, zoals opgenomen in de grondwet. Kennelijk bent u van mening dat dit recht enkel geldt voor groeperingen die normen en waarden vertegenwoordigen waarin u zich kunt vinden.

Ik kan u zeggen, meneer Eerdmans, wat ben ik blij dat dit laatste niet het geval is. Want net zo min als u uw kinderen zou willen sturen naar een islamitische school, zo zou ik het weigeren mijn kinderen te sturen naar een school die uw waarden vertegenwoordigt. Kan ik toch niet anders dan concluderen dat we beiden blij moeten zijn met ons onderwijssysteem.

Mayke de Cock is Masterstudente Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken.

 
Anders dan u, vind ik dat ook moslims zich mogen beroepen op de vrijheid van onderwijs, zoals opgenomen in de grondwet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.