'Islam stuwende kracht in verarmde Franse wijken'

Het islamitisch fundamentalisme zal de leemte opvullen in Franse arbeiderswijken waar veel Afrikaanse en Arabische migranten wonen, tenzij de regering de jongeren onder haar hoede neemt....

AP

PARIJS

De studie nam vier jaar in beslag, en werd verricht in Parijs en zeven andere grote steden. Opdrachtgever was de toenmalige socialistische regering. De projectgroep constateert dat drugsgebruik, misdaad, raciaal geweld en het aantal gebroken gezinnen blijven toenemen.

Nu in bepaalde wijken één op de drie mannen werkloos is, 'ontstaan er gevoelens van woede en frustratie met explosieve gevolgen', aldus het onderzoek.

Onder jongeren van 15 tot 25 jaar neemt de onverschilligheid en minachting tegenover gevestigde instituten schrikbarend toe, aldus de studie. De jeugd moet het hoofd boven water zien te houden door te stelen en handel in drugs.

Uit de studie blijkt dat de solidariteit onder etnische groepen ver te zoeken is. 'De bevolking neigt ertoe haar toevlucht te zoeken tot zelfverdediging', stelt Banlieuscopies. 'Sociale wanhoop' brengt de bevolking aan de drank en de verdovende middelen. De onderzoekers wijzen erop dat ook het alcoholmisbruik onder vrouwen groeit.

De Noordafrikaanse moslims hebben de hechtste gemeenschapsbanden van alle migrantengroepen. 'De islam lijkt de belangrijkste stuwkracht van een verloren gemeenschap. Er is niets meer over in de buitenwijken. Slechts God is er nog', aldus een Franse moslim met wie de onderzoekers spraken.

De Franse autoriteiten hebben gewezen op het gevaar dat jongeren worden gerecruteerd door fundamentalistische groepen. Banlieuscopies doet de regering de aanbeveling activiteiten te ontwikkelen om het zelfvertrouwen van de jongeren op te vijzelen. De projectgroep denkt aan banenpool-regelingen, zomerkampen en buurtfestivals.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.