Commentaar

'Is het te veel moeite voor de overheid 15 gelddepots te beveiligen?'

De geldtransporteur wil terugschieten als zich weer een overval aandient. Begrijpelijk, maar onmogelijk, schrijft Raoul du Pré in zijn commentaar.

29 juni 2011: overvallers vallen met behulp van explosieven een gelddepot van Brink's in Amsterdam binnen. Beeld Politie Amsterdam-Amstelland.

Op het eerste gezicht heeft geldtransportbedrijf Brink's een sterk pleidooi. Aan de vele overvallen van geldauto's was het bedrijf al gewend. Maar de overvallers rukken op met zwaarder geschut en hebben het nu ook voorzien op de gelddepots. Al vijf keer lukte het binnen te dringen met behulp van machinegeweren en explosieven. Brink's wil niet langer machteloos toezien en eist daarom bij de rechter dat het de eigen beveiligers mag bewapenen. Zodat zij kunnen terugschieten als zij weer eens onder vuur liggen. Het kan niet anders, betoogt het bedrijf, want de politie komt altijd te laat.

Dit verlangen past in een trend. Nederlandse reders die op zee bij Somalië geteisterd worden door piraten willen eigen gewapende beveiligers aan boord. Het Openbaar Ministerie zelf liet zich in de vorige kabinetsperiode nog ontvallen dat het goed zou zijn om particuliere beveiligers bij winkels en bedrijven extra bevoegdheden te geven: op z'n minst handboeien, een wapenstok en het recht om bekeuringen uit te schrijven.

Hoe begrijpelijk al die pleidooien ook zijn, de terughoudendheid van het kabinet is terecht. Het is al ver gegaan met de toezegging dat de reders onder strenge voorwaarden zichzelf mogen beveiligen. Nog verder gaan is ongewenst. Er dreigt toch al een wildgroei aan geüniformeerde beambten die namens gemeenten 'handhavend optreden'. Hier en daar zijn zij ook lichtbewapend. Soms is er al verwarring. Want wie zijn de agenten? Wie de handhavers? Wie de toezichthouders? En wie mag hoe ver gaan?

Die verwarring wordt nog een stuk groter zodra we particulieren ook gaan uitrusten met zware wapens. Zoals staatssecretaris Teeven van Justitie betoogt: als Brink's vandaag mag terugschieten, staan morgen de juweliers in de rij. En wie is verantwoordelijk als onder de overvallers doden of gewonden vallen? Of onder omstanders? Juist om er enige controle op te houden, berust het monopolie op het gebruik van geweld bij de overheid. Opdat we niet in wildwesttaferelen belanden.

Wat niet wegneemt dat de vervoerders wel assistentie verdienen. Is het te veel moeite voor de overheid om die vijftien gelddepots in Nederland zelf beter te beveiligen?

Raoul du Pré is chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

 
Het kabinet is al ver gegaan met de toezegging dat de reders onder strenge voorwaarden zichzelf mogen beveiligen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.