'Irak niet schuldig aan schending'

Het hoofd van Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), Mohamed ElBaradei, vindt niet dat Irak schuldig is aan ernstige schending van resolutie 1441 van de Veiligheidsraad over ontwapening....

ElBaradei verklaarde donderdag nog vier of vijf maanden nodig te hebben voor hij kan verklaren of Irak nog massavernietigingswapens bezit. Het hoofd van het atoomagentschap van de VN zei dat hij moeizame samenwerking niet beschouwt als een wezenlijke schending van de VN-resolutie. Alleen in geval van een ernstige schending zal hij naar de Veiligheidsraad stappen.

De internationale gemeenschap zou dringend de kwestie-Noord-Korea moeten aanpakken, vindt ElBaradei. 'De nucleaire mogelijkheden van Noord-Korea zijn veel geavanceerder dan die van Irak.'

Irak heeft met een brief van zeven pagina's gereageerd op het verslag dat ElBaradei en Hans Blix aan de Veiligheidsraad hebben uitgebracht. Blix zei gisteren dat Irak nog steeds niet echt meewerkt. Irak schrijft dat Blix selectief met de feiten omgaat.

Irak heeft Blix en ElBaradei uitgenodigd voor gesprekken in Bagdad voordat ze rapport uitbrengen aan de Veiligheidsraad midden februari. Volgens een verklaring van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten de gesprekken zich concentreren op 'de discussie over een aantal zaken die te maken hebben met het versterken van de samenwerking en met transparantie'. Vorige week brachten Blix en ElBaradei ook al een bezoek aan Bagdad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.