‘Ik werk om te leven en leef niet om te werken’

Niet alleen moeders, maar ook vrouwen zonder kinderen werken vaak in deeltijd, zo meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Ook zij prefereren dus een deeltijdbaan....

Naast een betaalde baan vind ik nog meer zaken belangrijk in het leven. Persoonlijke ontwikkeling (zowel vaktechnisch als sociaal en emotioneel) en spirituele ontwikkeling. Ook besteed ik tijd aan mijn hobby’s. Ik geef daarbij voorkeur aan een vierdaagse werkweek.

Saskia (43), human resource manager, coach & trainer

Ik ben onwijs blij met mijn baan, doe veel ervaring op die ik in Nederland niet zou krijgen en heb bovendien veel leermogelijkheden, maar het blijft knagen dat ik niet vier dagen per week kan werken. Ik heb nog geen kinderen, maar zou dolgraag meer tijd hebben voor mijn eigen dingen en persoonlijke ontwikkeling. Het zou me niet uitmaken als ik daardoor minder zou verdienen.

Marieke (29), adviseur organisatieontwikkeling, La Paz, Bolivia

Natuurlijk, wel riant betaald willen krijgen maar vooral niet zoveel uren draaien... Dat is de dood in de pot voor de Nederlandse economie. Werk gerust minder uren, zolang je maar in de uren die je werkt een zeer hoge productiviteit haalt. Slimmer werken dus, en niet alleen je uren vullen.

Roos (39)

Ik werk om te leven en leef niet om te werken. Dat vond ik al tijdens mijn studie en vind ik nu na dertig jaar werken in acht verschillende banen nog. Ik heb steeds 3 of 4 dagen per week gewerkt, vóór ik kinderen kreeg en nu ze beiden volwassen zijn nog. Tijd voor hobby’s, vrienden, vakanties, vrijwilligerswerk en gewoon niksen vind ik belangrijk.

Marja (52), projectleider/ adviseur

Het SCP laat een mooi staaltje van jezelf aan het werk houden zien. Het is onduidelijk waarom Nederlandse vrouwen voor deeltijd kiezen, aldus het SCP. In de zomer komt een vervolgstudie. Zou het nou werkelijk niet bij het SCP opkomen, dat mensen zich misschien gewoon prettiger voelen in een deeltijdbaan? Dat er dan meer tijd is voor een gezonde ‘work/life balance’? Dat mensen ook voldoening halen uit hun leven buiten hun werk?

Gijs (42), manager, Amersfoort

Volgens mij is er een heel simpele verklaring waarom vrouwen meer in deeltijd werken: ze doen ook het huishouden erbij. Ook als ze geen moeder (meer) zijn, nemen vrouwen vaak het grootste deel van het huishouden op zich en verzorgen meestal ook hun man die voltijds werkt. Alleen al de maaltijd verzorgen (boodschappen, koken, afwassen) komt al op ruim een uur per dag, dus 5 uur per week. De rest van het huishouden kost zeker tussen de 5 tot 10 uur per week. Als je die cijfers optelt bij het aantal werkende uren van een vrouw, kom je toch ook op een fulltime baan?

Ananda

Mij bekruipt het gevoel dat je niet helemaal meetelt in de maatschappij als je niet fulltime werkt. Ik werk al ruim tien jaar niet meer dan 32 uur, ben alleenstaand, zonder kinderen en gebruik de overige tijd graag voor onder meer boeiend vrijwilligerswerk. Er is meer in het leven dan een carrière!

Maureen (43), directiesecretaresse, Hoofddorp

Ik heb geen kinderen, maar werk wel al heel lang 4 dagen per week. Twintig jaar geleden ben ik een een dag minder gaan werken vanwege een parttime studie. Daarna heb ik een tijdje fulltime gewerkt, totdat ik in de gemeenteraad kwam. Toen ben ik weer die dag minder gaan werken om het raadswerk te kunnen doen. Daarna heb ik mezelf de luxe gegund om 4 dagen te werken. Inmiddels ben ik alleenstaand en vind ik het leven prima in evenwicht met 4 dagen werken en 3 dagen voor alle andere dingen in het leven die moeten of leuk zijn. Dus ook zonder kinderen zijn er redenen genoeg om niet alles op de carrière te gooien! Overigens heb ik een mooie loopbaan opgebouwd en nog altijd veel plezier in mijn werk.

Elisabeth Goedhart (55), senior adviseur, Hilversum

Meer over